Afweging isolatiemaatregelen

Meerdere factoren zijn bepalend of isoleren en luchtdicht maken van de gebouwschil een geschikte maatregel is om de warmtevraag terug te brengen of het comfort te verbeteren. Zoals de uitgangssituatie, technische mogelijkheden, keuze van de warmtevoorziening, financiële mogelijkheden, comfortwensen en andere zaken.

Uitgangssituatie

Het uitgangspunt is belangrijk, omdat die invloed heeft op de mogelijke besparing. Als er al HR-beglazing aanwezig is, is de besparing door het plaatsen van HR++ glas veel kleiner dan als er enkel- of dubbelglas aanwezig is. De terugverdientijd is dan langer.

Technische mogelijkheden

De technische mogelijkheden bepalen ook welke maatregelen wel of niet geschikt zijn. Zo mag het aanbrengen van buitengevelisolatie in principe niet als de gevel op de rooilijn staat. En bij een vloer op zand zonder kruipruimte, is isoleren aan de onderzijde van de vloer niet mogelijk.

Keuze warmtevoorziening

Bij een warmtevoorziening op een lager temperatuurniveau met een laagtemperatuurafgiftesysteem, is isoleren en luchtdicht maken nodig. Je moet namelijk de warmtevraag verkleinen om te zorgen voor voldoende comfort in het gebouw.

Financiële mogelijkheden

Door de energiebesparing van isolatiemaatregelen, verdien je de investering vaak terug. Maar niet in alle gevallen. Sommige maatregelen, zoals buitengevelisolatie en het isoleren van een vloer door het vervangen van de hele vloer, zijn maatregelen met hoge kosten. Subsidies helpen om het beter betaalbaar te maken.

Comfort

Vooral bij niet-geïsoleerde constructies kan het comfort aanzienlijk verbeteren door isoleren en het verbeteren van de luchtdichtheid. Dat is dan ook een belangrijk afweging bij het toepassen van een isolatiemaatregel.

Meer informatie

Hulpmiddelen

Toolkit energiefixers

De energiefixer heeft ook veel waarde wanneer hij of zij achter de voordeur is. Zo kan hij een rol spelen bij het signaleren van financiële zorgen en het doorverwijzen naar hulp en ondersteuning. Daarom is er een toolkit voor energiefixers. Die kunnen zij benutten – als een huishouden hier behoefte aan heeft - om bredere hulp aan te bieden. Daarnaast kan de toolkit benut worden tijdens de opleiding of bijscholing van de medewerkers van de energiefixbedrijven.

 

Cookie-instellingen