Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk
Gebouw van de Tweede Kamer

Wet- en regelgeving

Er is verschillende wet- en regelgeving in de maak om gemeenten instrumenten en bevoegdheden te geven om de warmtetransitie mogelijk te maken. Bijvoorbeeld de Wet collectieve warmte (Wcw) en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Onderdelen van die nieuwe wet- en regelgeving zijn onlosmakelijk verbonden met de Omgevingswet, die per 1 januari 2024 in werking is getreden.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Súdwest-Fryslân leert van Denemarken over betaalbare warmtenetten

Súdwest-Fryslân is druk bezig met haar bronnenstrategie en wil een 100% gemeentelijk warmtebedrijf oprichten. Procesmanager Michiel de Wit van de gemeente Súdwest-Fryslân vertelt hoe hun project Confidence-subsidie ontving vanuit Denemarken. "Maak een groot plan en start klein."

15-10-2024
Súdwest-Fryslân leert van Denemarken over betaalbare warmtenetten

Gemeente Wageningen en Woningstichting Wageningen gaan samen met ‘verbinder’ energiearmoede tegen

Samenwerken kost tijd en aandacht. Daarom gaf de gemeente Wageningen de organisatie ‘Thuis Wageningen’ de opdracht om de rol van verbinder te vervullen tussen de gemeente en Woningstichting Wageningen. De eis was dat deze verbinder de taal van de gemeente en die van de woningcorporatie spreekt. Robin Smale (gemeente Wageningen) en Marij Tiemessen (Woningstichting Wageningen) vertellen: “Elsje verbindt partijen op een unieke manier, waardoor projecten van de grond komen en mensen enthousiast zijn”.

02-07-2025
Gemeente Wageningen en Woningstichting Wageningen gaan samen met ‘verbinder’ energiearmoede tegen

Hoe Wageningen energiearmoede aanpakt door samen te werken

In Wageningen werken de gemeente, Woningstichting Wageningen (WsWa) en maatschappelijke organisatie 'Thuis' samen aan het tegengaan van energiearmoede met een doelgroepgerichte aanpak. Omdat samenwerken tijd en aandacht vereist heeft de gemeente Thuis de opdracht gegeven om de rol van verbinder te vervullen. De eis was dat deze verbinder de taal van de gemeente én die van de woningstichting (en hun huurders) spreekt.

02-06-2025
Hoe Wageningen energiearmoede aanpakt door samen te werken
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Webinar

Terugkijken webinar over financieren lokale warmtetransitie

Op 4 juli 2025 organiseerde NPLW een webinar over de financiering van de lokale warmtetransitie. Jan van Beuningen van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Ruud Cino van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) bespreken wat de klimaatplannen uit de Voorjaarsnota betekenen voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. Ze gaan in op hoe onder meer de middelen uit het Klimaatfonds ingezet worden. En wat gemeenten kunnen verwachten over de CDOKE-middelen.

17-07-2025
Terugkijken webinar over financieren lokale warmtetransitie
Subsidie

KGG handhaaft basisbedrag uitvoeringsmiddelen

Gemeenten en provincies krijgen de komende jaren ten minste het bedrag dat zij voor 2025 van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) voor uitvoeringsmiddelen ontvingen. Dat schrijft demissionair minister Sophie Hermans (KGG) in een brief van 16 juli 2025. Hiermee onderstreept de minister de grote verantwoordelijkheid die gemeenten en provincies hebben in de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid.

17-07-2025
KGG handhaaft basisbedrag uitvoeringsmiddelen
Kamerbrief

Energiezuiniger bouwen en nieuw energielabel door implementatie Europese richtlijn

In 2026 moet de 3e herziening van de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen, Energy Performance of Building Directive (EPBD IV), zijn omgezet in nationaal beleid. Het doel van de EPBD IV is dat de gebouwde omgeving in 2050 emissievrij is. Dit gebeurt onder meer door andere eisen voor nieuwbouw, het verbeteren van bestaande woningen en utiliteitsbouw en een verbeterd energielabel. Vandaag informeerde minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) de Tweede Kamer over hoe Nederland de richtlijn gaat omzetten. Hierbij komen geen nationale koppen op de Europese regels.

14-07-2025
Energiezuiniger bouwen en nieuw energielabel door implementatie Europese richtlijn
Bekijk alle nieuwsberichten