Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk
Webinar

Terugkijken webinar over financieren lokale warmtetransitie

Op 4 juli 2025 organiseerde NPLW een webinar over de financiering van de lokale warmtetransitie. Jan van Beuningen van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Ruud Cino van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) bespreken wat de klimaatplannen uit de Voorjaarsnota betekenen voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. Ze gaan in op hoe onder meer de middelen uit het Klimaatfonds ingezet worden. En wat gemeenten kunnen verwachten over de CDOKE-middelen.

17-07-2025
Terugkijken webinar over financieren lokale warmtetransitie
Subsidie

KGG handhaaft basisbedrag uitvoeringsmiddelen

Gemeenten en provincies krijgen de komende jaren ten minste het bedrag dat zij voor 2025 van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) voor uitvoeringsmiddelen ontvingen. Dat schrijft demissionair minister Sophie Hermans (KGG) in een brief van 16 juli 2025. Hiermee onderstreept de minister de grote verantwoordelijkheid die gemeenten en provincies hebben in de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid.

17-07-2025
KGG handhaaft basisbedrag uitvoeringsmiddelen
Kamerbrief

Energiezuiniger bouwen en nieuw energielabel door implementatie Europese richtlijn

In 2026 moet de 3e herziening van de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen, Energy Performance of Building Directive (EPBD IV), zijn omgezet in nationaal beleid. Het doel van de EPBD IV is dat de gebouwde omgeving in 2050 emissievrij is. Dit gebeurt onder meer door andere eisen voor nieuwbouw, het verbeteren van bestaande woningen en utiliteitsbouw en een verbeterd energielabel. Vandaag informeerde minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) de Tweede Kamer over hoe Nederland de richtlijn gaat omzetten. Hierbij komen geen nationale koppen op de Europese regels.

14-07-2025
Energiezuiniger bouwen en nieuw energielabel door implementatie Europese richtlijn
Kamerbrief Subsidie

340 gemeenten maken dit jaar gebruik van regeling lokale isolatieaanpak

340 van de 342 gemeenten hebben financiële middelen uit de 3e en laatste ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI) aangevraagd. Dat schrijft demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) op 11 juli aan de Tweede Kamer. In de 3e ronde is € 474 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is volledig aangevraagd en kan door gemeenten worden ingezet voor de lokale isolatieaanpak. Hiermee is in totaal meer dan € 1,6 miljard beschikbaar voor gemeenten om 750.000 woningen te isoleren tot en met 2030.

11-07-2025
340 gemeenten maken dit jaar gebruik van regeling lokale isolatieaanpak
Webinar

Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken

Bewonersinitiatieven spelen een steeds grotere rol in de warmtetransitie. Ze brengen energie, lokale kennis en betrokkenheid. Maar als gemeente is het niet altijd vanzelfsprekend hoe en wanneer je met zulke initiatieven samenwerkt. Welke plannen zijn wenselijk? Wat vraagt samenwerking van je eigen organisatie? Hoe ondersteun je initiatieven op een manier die bijdraagt aan professionaliteit en vertrouwen? Deze vragen komen aan bod in de webinar van 1 juli 2025.

08-07-2025
Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken

Tweede Kamer stemt in met Wcw

Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw). Hiermee komt de nieuwe warmtewet een stap dichterbij. De Wcw versterkt de regierol van gemeenten bij de ontwikkeling en realisatie van warmtenetten.

03-07-2025
Tweede Kamer stemt in met Wcw
Blog

Van ruimte tot regie: de kracht van beelden

Onlangs zat ik aan tafel met een groep wethouders. Op de agenda: het opstellen van het warmteprogramma. Zoals vaker bij soortgelijke bijeenkomsten met wethouders ontstond er een eerlijk en open gesprek, met veel herkenning, humor en mooie inzichten. Zo deelde een wethouder dat hij als hobbykok opkeek tegen elektrisch koken. Inductie? Dat voelde toch als inleveren op kookplezier. Dit deed de andere collega’s de mondhoeken omhoog krullen. Zij deden hun best hem te overtuigen van de voordelen, maar de twijfel bleef. Het illustreert mooi hoe menselijk de warmtetransitie is. De warmtetransitie gaat over techniek, maar minstens zo vaak over gedrag en gevoel.

03-07-2025
Van ruimte tot regie: de kracht van beelden
Subsidie Kamerbrief

Fonds Duurzaam Funderingsherstel nu landelijk beschikbaar

Vanaf 1 juli 2025 kunnen particuliere woningeigenaren met ernstige funderingsproblemen gebruikmaken van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, als zij vanwege ontoereikend inkomen geen marktconforme lening kunnen krijgen. Dit fonds biedt een passende financieringsoplossing voor noodzakelijk funderingsherstel.

01-07-2025
Fonds Duurzaam Funderingsherstel nu landelijk beschikbaar
Achtergrondverhaal Kennisproduct

Vergelijkingstool voor ruimtelijke impact van warmteoplossingen

Wat betekent een warmteoplossing voor ondergrondse leidingen en riolering? Welke ruimtelijke aanpassingen zijn er in woningen nodig? En hoeveel extra elektriciteitshuisjes moeten erbij? Allemaal aandachtspunten waar gemeenten rekening mee moeten houden bij de keuze voor een warmteoplossing in een wijk. Om je hierbij te helpen is er nu een tool waarmee je de impact van warmteoplossingen op de ruimte makkelijk kunt vergelijken. We spraken erover met de initiatiefnemers: Achmed Achbari (opgavemanager NPLW) en Jordy Wilders (adviseur RVO).

30-06-2025
Vergelijkingstool voor ruimtelijke impact van warmteoplossingen
Achtergrondverhaal

Impulsdag Warmtenet 2025: samen aan de slag!

Zo’n 250 enthousiaste gemeenteambtenaren en partners waren op 19 juni bijeen in De Utrechtse Stadsvrijheid aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Wat een energie tijdens de 2e editie van de Impulsdag Warmtenet! Deelnemers kwamen bijeen om hun warmteprojecten een flinke boost te geven. De dag stond in het teken van samenwerken, leren en concrete stappen zetten voor warmtenetprojecten. Samen aan de slag!

20-06-2025
Impulsdag Warmtenet 2025: samen aan de slag!
Blog

De Wet collectieve warmte: onmisbaar om stappen te blijven zetten

Het zijn spannende tijden met de val van het kabinet. Vooralsnog buigt de Tweede Kamer zich op 10 juni over het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw), en groeit de spanning bij velen in het werkveld. Wordt de wet aangenomen? We weten dat gemeenten dóór willen met de aanleg van warmtenetten. Daarvoor is wel duidelijkheid nodig.

05-06-2025
De Wet collectieve warmte: onmisbaar om stappen te blijven zetten