Noodfonds Energie open voor huishoudens met laag inkomen en hoge energierekening
Vanaf dinsdag 22 april staat het tijdelijk Noodfonds Energie weer open. Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen een aanvraag indienen. Er is ondersteuning beschikbaar voor mensen die hulp willen bij het aanvragen van steun.
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening
Het Kabinet gaat kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening ondersteunen met het Noodfonds Energie. Naar verwachting kunnen zij in de week van 21 april een aanvraag indienen. Uiterlijk een week van tevoren maakt stichting Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) bekend wanneer het loket opengaat. Voor het eerst komen ook huishoudens met een blokaansluiting in aanmerking voor steun uit het fonds. Dat schreef staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) op 4 april aan de Tweede Kamer.
Al vele jaren buig ik mij over complexe en urgente maatschappelijke vraagstukken. Ik geniet ervan om puzzels op te lossen en obstakels te overwinnen. Want dat is het leven van een manager: vele belangen afstemmen, problemen zien te overkomen en samen vooruitgang boeken. Vaak door te verleiden, soms door wat te duwen of wat te trekken. En wat mij betreft door altijd eerlijk en transparant te zijn. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte
Variërend van een flexpool en een one-stop-duurzaamheidsshop, tot monitoring en een regionaal samenwerkingsverband. Na een NPLW-netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren warmte ga je nooit met lege handen naar huis. Jeroen Mieris en Carola Helmendach-Nieuwenhuize vertellen wat ze opsteken.
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten
Gemeenten kunnen vanaf 1 april weer budget aanvragen om bewoners te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Er is € 471 miljoen beschikbaar in de 3e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. Hiermee kunnen gemeenten minimaal 213.000 woningeigenaren en bewoners in gemengde verenigingen van eigenaars met slecht-geïsoleerde woningen ondersteunen.
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model
Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vandaag de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van lokale keuzes voor een passend warmteprogramma voor de komende 10 jaar. De startanalyse komt voort uit het klimaatakkoord 2019 en helpt gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"
Ambitieuze plannen heeft Geothermie Nederland. Veel meer productie van aardwarmte, omdat het kan én direct zorgt voor een forse besparing van aardgas. In 2024 is daar naar eigen zeggen een begin mee gemaakt: 16 procent meer productie dan in de jaren ervoor. Maar branchevoorzitter Hans Bolscher denkt groter, neemt een voorbeeld aan steden als Parijs en München, al tientallen jaren ruim voorzien van aardwarmte. “En wij blijven maar over warmtenetten discussiëren. Schiet eens op, maak ze betaalbaar.”
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen
Minister Mona Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G moeten hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen krijgen hierdoor een lagere energierekening, terwijl eigenaren de waarde van het gebouw verhogen.
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie
Het isoleren van spouwmuren kan voortaan makkelijker dankzij de innovatieve onderzoeksmethode eDNA. Vanaf 7 maart is deze methode als erkende maatregel opgenomen in de zogeheten Omgevingsregeling. Met de eDNA-methode kunnen isolatiebedrijven op een effectievere manier aantonen of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur schrijven dit in de Kamerbrief 'verduurzaming gebouwde omgeving', die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Nieuwe tool op komst voor eindgebruikerskosten warmteopties
Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en TNO ontwikkelen een tool die gemeenten inzicht geeft in de gemiddelde kosten en baten van verschillende warmteopties voor bewoners in een wijk. De tool is de opvolger van de in 2021 gelanceerde ‘Dashboard Eindgebruikerskosten’ en wordt rond de zomer verwacht.
Twijfel over ambitie? Je bent niet de enige. Veel wethouders vragen zich af: hoe ambitieus moet ik mijn warmteprogramma maken? Die twijfel is begrijpelijk. Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan, wetten zijn nog niet vastgesteld en het is wachten op meer financiële steun vanuit het Rijk. Hoe leg je aan de raad, inwoners en bedrijven uit dat je een ambitieuze koers kiest, terwijl de haalbaarheid van de aardgasvrije warmtealternatieven soms nog onzeker is? Heeft het zin om een route uit te stippelen als je niet zeker weet of je elke stap kunt zetten?