Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk
Gebouw van de Tweede Kamer

Wet- en regelgeving

Er is verschillende wet- en regelgeving in de maak om gemeenten instrumenten en bevoegdheden te geven om de warmtetransitie mogelijk te maken. Bijvoorbeeld de Wet collectieve warmte (Wcw) en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Onderdelen van die nieuwe wet- en regelgeving zijn onlosmakelijk verbonden met de Omgevingswet, die per 1 januari 2024 in werking is getreden.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Súdwest-Fryslân leert van Denemarken over betaalbare warmtenetten

Súdwest-Fryslân is druk bezig met haar bronnenstrategie en wil een 100% gemeentelijk warmtebedrijf oprichten. Procesmanager Michiel de Wit van de gemeente Súdwest-Fryslân vertelt hoe hun project Confidence-subsidie ontving vanuit Denemarken. "Maak een groot plan en start klein."

15-10-2024
Súdwest-Fryslân leert van Denemarken over betaalbare warmtenetten

Gemeente Wageningen en Woningstichting Wageningen gaan samen met ‘verbinder’ energiearmoede tegen

Samenwerken kost tijd en aandacht. Daarom gaf de gemeente Wageningen de organisatie ‘Thuis Wageningen’ de opdracht om de rol van verbinder te vervullen tussen de gemeente en Woningstichting Wageningen. De eis was dat deze verbinder de taal van de gemeente en die van de woningcorporatie spreekt. Robin Smale (gemeente Wageningen) en Marij Tiemessen (Woningstichting Wageningen) vertellen: “Elsje verbindt partijen op een unieke manier, waardoor projecten van de grond komen en mensen enthousiast zijn”.

02-07-2025
Gemeente Wageningen en Woningstichting Wageningen gaan samen met ‘verbinder’ energiearmoede tegen

Hoe Wageningen energiearmoede aanpakt door samen te werken

In Wageningen werken de gemeente, Woningstichting Wageningen (WsWa) en maatschappelijke organisatie 'Thuis' samen aan het tegengaan van energiearmoede met een doelgroepgerichte aanpak. Omdat samenwerken tijd en aandacht vereist heeft de gemeente Thuis de opdracht gegeven om de rol van verbinder te vervullen. De eis was dat deze verbinder de taal van de gemeente én die van de woningstichting (en hun huurders) spreekt.

02-06-2025
Hoe Wageningen energiearmoede aanpakt door samen te werken
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Kamerbrief Subsidie

340 gemeenten maken dit jaar gebruik van regeling lokale isolatieaanpak

340 van de 342 gemeenten hebben financiële middelen uit de 3e en laatste ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI) aangevraagd. Dat schrijft demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) op 11 juli aan de Tweede Kamer. In de 3e ronde is € 474 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is volledig aangevraagd en kan door gemeenten worden ingezet voor de lokale isolatieaanpak. Hiermee is in totaal meer dan € 1,6 miljard beschikbaar voor gemeenten om 750.000 woningen te isoleren tot en met 2030.

11-07-2025
340 gemeenten maken dit jaar gebruik van regeling lokale isolatieaanpak
Webinar

Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken

Bewonersinitiatieven spelen een steeds grotere rol in de warmtetransitie. Ze brengen energie, lokale kennis en betrokkenheid. Maar als gemeente is het niet altijd vanzelfsprekend hoe en wanneer je met zulke initiatieven samenwerkt. Welke plannen zijn wenselijk? Wat vraagt samenwerking van je eigen organisatie? Hoe ondersteun je initiatieven op een manier die bijdraagt aan professionaliteit en vertrouwen? Deze vragen komen aan bod in de webinar van 1 juli 2025.

08-07-2025
Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken
Bekijk alle nieuwsberichten