Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
Twee handen op een wit papieren vel waarvan een met een blauwe stift waarmee staafdiagrammen worden getekend

Data en monitoring

Of het nu gaat om het opstellen van een warmteprogramma, uitvoeringsplan of participatietraject. Op verschillende momenten in de warmtetransitie heb je als gemeente data nodig. Je leest in dit dossier over het verwerken van persoonsgegevens, monitoring en onderzoek naar de lokale warmtetransitie.

Handige data- en hulpbronnen staan op deze website bij de betreffende onderwerpen.

Relevante praktijkvoorbeelden

5 bouwvakkers bezig met dakisolatie
Opschalen isolatieaanpak: grootschaliger verduurzamen door gericht aan te schrijven

Door slim samen te werken, kunnen gemeenten met de beperkte capaciteit meer huizen verduurzamen. Zoals met de contingentenaanpak in Noord-Holland. Jade Oudejans (programmamanager innovatieprogramma Noord-Holland, Winst uit je Woning) en Sten de Wit (programmamanager energietransitie gebouwde omgeving, TNO) vertellen hoe ze met een AI-tool voorspellen welke verduurzamingsmaatregelen werken voor welke woning: “Op basis van die tool schrijven we heel gericht huishoudens aan.”

18-02-2025
Opschalen isolatieaanpak: grootschaliger verduurzamen door gericht aan te schrijven
Een screenshot van de huidige werkversie digital twin Drechtsteden
Simulatietool helpt Drechtsteden slim om te gaan met stroom bij warmtetransitie

Of je kiest voor een warmtenet of voor warmtepompen maakt veel uit in impact op het elektriciteitsnet. In de Drechtsteden kan een simulatietool - een ‘digital twin’ - die impact laten zien, vertellen Roosmarijn Sweers en Eric Dieleman. Dat is belangrijk. ‘Warmtekeuzes van nú bepalen of stroom straks nog beschikbaar is.’

01-11-2023
Simulatietool helpt Drechtsteden slim om te gaan met stroom bij warmtetransitie
Vve’s als aanjager voor gasvrije woningen in Diemen

“Vaak zeggen gemeenten: woningcorporaties zijn de startmotor voor het gasvrij maken van woningen. Maar niet in gemeente Diemen”, zegt warmteregisseur Siem Goede van de gemeente. “Hier zijn het de vve’s.” Ron Klok, projectondersteuner van een aantal actieve vve’s, is een van hen. Een niet te onderschatten rol, zo blijkt uit het werk dat hij verzette.

28-04-2025
Vve’s als aanjager voor gasvrije woningen in Diemen
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Luchtfoto van een woonwijk met laagbouw met overwegend zwarte mansardedaken
Amsterdam en Nijmegen zetten eerste stappen naar oprichting publiek warmtebedrijf

Het college van burgemeester en wethouders in zowel Amsterdam als Nijmegen heeft plannen om een publiek warmtebedrijf op te richten. In de hoofdstad onderzoekt men samen met Alliander en Energiebeheer Nederland de mogelijkheden om voor grote delen van Amsterdam warmtenetten te ontwikkelen. Gemeente Nijmegen wil samen met Firan en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland een warmtenet aanleggen naar stadsdeel Dukenburg. De gemeenteraad in Nijmegen moet nog een definitief standpunt innemen.

08-05-2025
Amsterdam en Nijmegen zetten eerste stappen naar oprichting publiek warmtebedrijf
Maureen van Eijk, directeur NPLW
Blog
Hoe vol is jouw glas?

Met respect kijk ik naar mijn opdrachtgevers; de ministeries van Klimaat en Groene Groei en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Zij werken gezamenlijk hard aan het verbeteren van de randvoorwaarden voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De afgelopen maanden zijn onderzoeken afgerond, regelingen ontwikkeld of aangepast en verschenen kamerbrieven. Ook ontvouwde de minister van Klimaat en Groene Groei haar klimaatplannen en is de Voorjaarsnota gepubliceerd. Een willekeurige greep uit wat terug te lezen valt.

01-05-2025
Hoe vol is jouw glas?
Gevel met 3 warmtepompen.
Kamerbrief
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren

De warmtepomp is, naast warmtenetten en isolatie, een belangrijke warmteoplossing voor het verduurzamen van de gebouwde omgevingen. De keuze voor een warmtepomp leidt tot een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Daarom blijft het kabinet bewoners en gebouweigenaren ondersteunen bij de overstap op een (hybride) warmtepomp. Dat staat in kamerbrief ‘Afronding actieplan hybride warmtepompen’ die op 25 april is verstuurd naar de Tweede Kamer.

25-04-2025
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren
Bekijk alle nieuwsberichten