Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk
Twee monteurs zitten voor een huis en zijn bezig met de installatie van een warmtepomp

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp - volledig elektrische warmtepomp - verhoogt de warmte van een bron met behulp van alleen elektriciteit naar een bruikbare temperatuur voor verwarming en warm water. De meest gebruikte warmtebronnen zijn de bodem en de buitenlucht. Je kunt de all-electric warmtepomp individueel toepassen, dus per woning of gebouw. Of collectief, dus per buurt of huizenblok. De warmtepomp is een geschikte oplossing voor een collectieve aanpak als de aanleg van een warmtenet niet mogelijk of te duur is.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Hoe Zonnedorpen 6 dorpen meekrijgt naar aardgasvrij

Maar weinig bewoners in aardbevingsgebied Noord-Groningen blijven enthousiast over gaswinning. Een aantal idealisten wilde snel een all-electric-oplossing, waaronder Willem Schaap. Samen vormden ze de energiecoöperatie Zonnedorpen in gemeente Eemsdelta. Energiearmoede is er overal. En sociale controle is zowat uitgevonden in deze ons-kent-ons-gemeenschap. Hoe kregen ze bewoners van 6 dorpen mee naar aardgasvrij verwarmen? Welke route nam Zonnedorpen?

01-04-2025
Hoe Zonnedorpen 6 dorpen meekrijgt naar aardgasvrij

Het collectorveld: voetballen op een innovatieve en duurzame warmtebron

Bij de herontwikkeling van sportpark Hoornseveld gebruikt de gemeente Zaanstad een collectorveld om onder andere het nieuwe zwembad van warmte te voorzien. Leidingen onder het veld zetten zonnestralen om in bruikbare duurzame warmte. Procesmanager Pim Wiersma is zeer optimistisch over de mogelijkheden. “Elke gemeente heeft kunstgrasvelden, dus ik denk dat je deze oplossing over heel Nederland kunt uitrollen.”

21-11-2024
Het collectorveld: voetballen op een innovatieve en duurzame warmtebron

Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af

Kerschoten gaat bijna van het aardgas af. Hans Beckeringh, projectleider van Kerschoten Energieneutraal, en Theo van Es, adviseur Energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, vertellen over hun plannen voor een middentemperatuur-warmtenet. "Dit is de eerste stap naar een duurzaam collectief warmtesysteem voor de stad Apeldoorn."

12-11-2024
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Webinar

Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken

Bewonersinitiatieven spelen een steeds grotere rol in de warmtetransitie. Ze brengen energie, lokale kennis en betrokkenheid. Maar als gemeente is het niet altijd vanzelfsprekend hoe en wanneer je met zulke initiatieven samenwerkt. Welke plannen zijn wenselijk? Wat vraagt samenwerking van je eigen organisatie? Hoe ondersteun je initiatieven op een manier die bijdraagt aan professionaliteit en vertrouwen? Deze vragen komen aan bod in de webinar van 1 juli 2025.

08-07-2025
Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken

Tweede Kamer stemt in met Wcw

Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw). Hiermee komt de nieuwe warmtewet een stap dichterbij. De Wcw versterkt de regierol van gemeenten bij de ontwikkeling en realisatie van warmtenetten.

03-07-2025
Tweede Kamer stemt in met Wcw
Bekijk alle nieuwsberichten