Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
Openliggende straat met buizenstelsel warmtenet en werklieden

Warmtenet

Een warmtenet is een collectieve oplossing om gebouwen duurzaam te verwarmen. In 2030 moeten er in Nederland 500.000 extra warmtenetaansluitingen gerealiseerd zijn in de bestaande bouw. Een warmtenet is onderdeel van een energiesysteem, en bestaat uit een warmtebron, de distributie en de aflevering. Je leest hier over de verschillende aspecten van een warmtenet.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Witte galerijflat in groene omgeving (flatgebouw Lieven de Key)
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”

In Amsterdam-Noord willen Woonstichting Lieven de Key, Firan en Waternet ruim 600 sociale huurwoningen aansluiten op een zeerlagetemperatuurnet. De bron voor het warmtenet is riothermie: restwarmte uit rioolwater. Als alles meezit, gaat in het najaar de schep de grond in. “Het is mooi om te laten zien dat bepaalde alternatieven voor gas echt mogelijk zijn.”

10-03-2025
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”
Woonwijk en straat met flats in de achtergrond
Bewoners Watergraafsmeer bouwen aan duurzame buurtwarmte

In de Amsterdamse wijk Middenmeer wil een bewonersinitiatief de restwarmte van datacenters van het Science Park gebruiken om 5.000 woningen te verwarmen. Daarom richtten ze de buurtcoöperatie MeerEnergie op. Samen met de gemeente Amsterdam en Firan werkt MeerEnergie aan de toekomst van hun (buurt)energievoorziening.

11-02-2025
Bewoners Watergraafsmeer bouwen aan duurzame buurtwarmte
Bouwvakker met witte helm staat voor grote stalen constructie, onderdeel van de geothermie-installatie
‘Zo’n geothermiebron gaat zeker 30 jaar mee’

Op steeds meer plekken in Nederland gebruiken gemeenten aardwarmte als bron voor warmtenetten. Delft gaat geothermie benutten voor de campus van de Technische Universiteit (TU) en 2 woonwijken; in de Bollenstreek zijn 4 gemeenten voortvarend bezig met de planvorming. “Geothermie is heel kansrijk.”

05-02-2025
‘Zo’n geothermiebron gaat zeker 30 jaar mee’
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Luchtfoto van een woonwijk met laagbouw met overwegend zwarte mansardedaken
Amsterdam en Nijmegen zetten eerste stappen naar oprichting publiek warmtebedrijf

Het college van burgemeester en wethouders in zowel Amsterdam als Nijmegen heeft plannen om een publiek warmtebedrijf op te richten. In de hoofdstad onderzoekt men samen met Alliander en Energiebeheer Nederland de mogelijkheden om voor grote delen van Amsterdam warmtenetten te ontwikkelen. Gemeente Nijmegen wil samen met Firan en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland een warmtenet aanleggen naar stadsdeel Dukenburg. De gemeenteraad in Nijmegen moet nog een definitief standpunt innemen.

08-05-2025
Amsterdam en Nijmegen zetten eerste stappen naar oprichting publiek warmtebedrijf
Maureen van Eijk, directeur NPLW
Blog
Hoe vol is jouw glas?

Met respect kijk ik naar mijn opdrachtgevers; de ministeries van Klimaat en Groene Groei en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Zij werken gezamenlijk hard aan het verbeteren van de randvoorwaarden voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De afgelopen maanden zijn onderzoeken afgerond, regelingen ontwikkeld of aangepast en verschenen kamerbrieven. Ook ontvouwde de minister van Klimaat en Groene Groei haar klimaatplannen en is de Voorjaarsnota gepubliceerd. Een willekeurige greep uit wat terug te lezen valt.

01-05-2025
Hoe vol is jouw glas?
Gevel met 3 warmtepompen.
Kamerbrief
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren

De warmtepomp is, naast warmtenetten en isolatie, een belangrijke warmteoplossing voor het verduurzamen van de gebouwde omgevingen. De keuze voor een warmtepomp leidt tot een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Daarom blijft het kabinet bewoners en gebouweigenaren ondersteunen bij de overstap op een (hybride) warmtepomp. Dat staat in kamerbrief ‘Afronding actieplan hybride warmtepompen’ die op 25 april is verstuurd naar de Tweede Kamer.

25-04-2025
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren
Bekijk alle nieuwsberichten