Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk
Straat vol voetgangers

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie vormen samen een randvoorwaarde voor een geslaagde warmtetransitie. Voor de transitie zijn namelijk ingrijpende veranderingen nodig aan de woning en achter de voordeur. Daarom is het belangrijk om bewoners en andere belanghebbenden in een vroeg stadium en doorlopend te betrekken. Voor het warmteprogramma dat elke gemeente uiterlijk eind 2026 moet vaststellen, is participatie van groot belang. En dat geldt ook voor het uitvoeringsplan voor collectieve of individuele warmteoplossingen.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”

Comfortabele sneakers heb je nodig, of wandelschoenen die niet knellen. Want als gebiedsregisseur ga je kilometers maken. Niet achter je bureau, maar buiten begint de warmtetransitie. Daar vind je de middengroep. Daar maak je contact met ze. En natuurlijk zet je alle denkbare kanalen in om ze te bereiken. Zoals gebiedsregisseur Jochem Boeke (53) in Bathmen onafgebroken doet. “Kinderlijk eenvoudig”, onthult hij aan de keukentafel bij zijn tante en oom.

25-03-2025
“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”

Van huisfluisteren tot collectief inkopen in Veldhoven

Bewoners meekrijgen in verduurzaming. Dat lukte gemeente Veldhoven door mensen met bouwkundige kennis en met verstand van installatietechniek aan te trekken. Mensen die ook een boodschap begrijpelijk en empathisch kunnen overbrengen. En door de bewonersactiviteiten in de juiste volgorde aan te bieden. Nancy van der Linden vertelt over de opbrengst van de pilot van de DoeTank Publieke Ontzorging, gericht op particuliere woningeigenaren.

05-03-2025
Van huisfluisteren tot collectief inkopen in Veldhoven

"Samenwerking met bewoners leidt tot concrete resultaten"

De Zuid-Hollandse gemeente Molenlanden zet zich actief in om inwoners te betrekken bij de warmtetransitie. Door dorpsinitiatieven te stimuleren én te ondersteunen, zet de gemeente mooie stappen vooruit richting de uitvoering. Jordy Venderbos, adviseur duurzaamheid en energietransitie, is heel positief. “Bij participatie gaat het erom dat je aansluit bij wat leeft in jouw gemeente.”

03-03-2025
"Samenwerking met bewoners leidt tot concrete resultaten"
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Webinar

Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken

Bewonersinitiatieven spelen een steeds grotere rol in de warmtetransitie. Ze brengen energie, lokale kennis en betrokkenheid. Maar als gemeente is het niet altijd vanzelfsprekend hoe en wanneer je met zulke initiatieven samenwerkt. Welke plannen zijn wenselijk? Wat vraagt samenwerking van je eigen organisatie? Hoe ondersteun je initiatieven op een manier die bijdraagt aan professionaliteit en vertrouwen? Deze vragen komen aan bod in de webinar van 1 juli 2025.

08-07-2025
Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken

Tweede Kamer stemt in met Wcw

Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw). Hiermee komt de nieuwe warmtewet een stap dichterbij. De Wcw versterkt de regierol van gemeenten bij de ontwikkeling en realisatie van warmtenetten.

03-07-2025
Tweede Kamer stemt in met Wcw
Bekijk alle nieuwsberichten