“Startanalyse voorkomt missers”
Begin je aan de Startanalyse 2025? Verdiep je er dan niet alleen in, maar doe dat samen met een aantal collega’s. Want 2 weten meer dan 1. Betrek er ook een dataspecialist bij. Groot voordeel hiervan is dat je samen de discussie kunt aangaan over tal van onderwerpen uit de startanalyse. Dat adviseert beleidsadviseur Gisela Berkers van gemeente Land van Cuijk.

“Het is nu eenmaal veel en best ingewikkeld allemaal.” Volgens Gisela vormt de startanalyse een mooi begin om intern het gesprek aan te gaan over aardgasvrij wonen. “Je ziet geen belangrijke onderwerpen over het hoofd en het is goed om te lezen wat je als gemeente te doen staat.”
Worstelen
De data van de startanalyse houdt Gisela kritisch tegen het licht. Want ze wil exact achterhalen wat gemeente Land van Cuijk, 33 dorpen groot, met de voorgestelde oplossingen kan. “Wat staat er feitelijk? Waar komt de informatie vandaan? En hoe is de informatie te duiden om vervolgens te gebruiken in ons warmteprogramma? Vaak komt er als alternatief voor aardgas een laagtemperatuur-warmtenet uit, in combinatie met individuele oplossingen. We worstelen daarmee, vragen ons af of het echt de beste oplossingen zijn. Want welke kosten reken je wel en niet mee? Het is pionieren. Voor een deel is een laagtemperatuur-warmtenet de beste oplossing, dat is zeker.”
Veel lokale warmtebronnen
Vanuit de transitievisie warmte was de gemeente al langer bezig met een lokale analyse van lokale warmtebronnen. Daarvoor raadpleegt Gisela ook andere onderzoeken en analyses, onder andere over het aantal en de soort woningen, hoe ze zijn geïsoleerd, wat er aan participatie gebeurt en zoekt ze naar extra technische informatie.
“Lokale warmtebronnen zijn er hier veel: de Maas, een aantal plassen, restwarmte van industrie. Dat weten we al vrij lang. Maar kunnen we daar ook iets mee in deze kleine dorpen met weinig hoogbouw? Kunnen we inwoners op kleinere systemen zetten? Klopt onze aanname dat een warmtenet duur is? Uit onze analyse blijkt dat een vrij groot deel van de woningen in aanmerking komt voor klimaatneutrale gassen. Gaan die beschikbaar komen en wat gaat het kosten?”
Leefbaar en betaalbaar?
“We kijken naar innovaties op warmtegebied in het land en betrekken de wensen van inwoners erbij. Daarvoor praten we nu met inwoners van 4 dorpen. Er is veel onbekend over het onderwerp. In het algemeen merken we heel sterk dat iedereen zich afvraagt: het blijft toch wel leefbaar en betaalbaar?”