Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

'Bewoners kennen en helpen elkaar. Dat is goud voor de warmtetransitie'

6 november 2024

“Op Schier ligt alles onder een vergrootglas”, vertelt Johan Duut, projectleider Aardgasvrij Eiland. “Schiermonnikoog is de dunstbevolkte gemeente van Nederland. Iedereen kent elkaar goed en helpt elkaar graag. Het is belangrijk om deze sociale verbanden te benutten als je aan de slag gaat met een warmteproject.” Dat was een van de lessen tijdens de NPLW-bijeenkomst proeftuinen Noord-Nederland van 27 september op Schiermonnikoog.

Gemeente
Schiermonnikoog
Inwoners gemeente
972

Ruim 30 ambtenaren die in Noord-Nederland (Fryslân, Groningen en Drenthe) werken aan aardgasvrije wijken kwamen bijeen op Schiermonnikoog. Vrijwel alle aanwezigen werken in landelijke, dunbevolkte gebieden. Zo ook Johan Duut: “Duurzaamheid gaat de bijna 1.000 eilanders aan het hart, maar er is ook weerstand tegen verandering. Zeker als die van de overheid komt. Nieuwkomers zijn vaak wat minder behoudend en zetten sneller de eerste stap.”

De start van de warmtetransitie in Schiermonnikoog was nog best lastig, vertelt Lisa Edema, beleidsmedewerker duurzaamheid, wonen en ruimtelijke ordening: 'De gemeente Schiermonnikoog wilde bewoners vroegtijdig laten participeren. Tijdens de aanvraagprocedure Proeftuin Aardgasvrije Wijken bleek het niet zo makkelijk om van een top-down-project een door bewoners gedragen project te maken. Toen het project eenmaal startte bleken de bewoners vooral meegenomen te willen worden.'

5 lessen uit Schiermonnikoog

Tijdens de bijeenkomst op Schiermonnikoog deelden de aanwezigen hun ervaringen hoe ze de energie van bewoners in de warmtetransitie benutten. Ze kwamen uiteindelijk tot 5 lessen:

  1. De sociale cohesie is in landelijke gebieden vaak relatief sterk. Bewoners kennen en helpen elkaar. Dat is goud voor de transitie.
  2. Koplopers zijn vaak hoogopgeleide, gepensioneerde mannen, dol op techniek. Koester die usual suspects! Zij zijn de startmotor van de transitie en nemen vaak anderen mee. En zo niet, dan help je ze daarbij.
  3. Een goede projectleider heeft techniekkennis, maar zeker ook mensenkennis. De projectleider is handig in contacten en kan zich inleven in de behoeften van mensen die nog niet zo met duurzaamheid bezigzijn.
  4. Gebruik duidelijke taal. Noem de warmte-afleverset een warmteketel. En zeg 'gasketel eruit, warmteketel erin'. Praat over warmtepomppanelen in plaats van over photovoltaïsche en thermische panelen.
  5. De warmtetransitie is een langlopende zoektocht met vallen en opstaan. Om iedereen mee te krijgen, dan helpt een positief verhaal. Bijvoorbeeld in lokale media. Laat daarbij vooral de enthousiaste inwoner aan het woord in plaats van de projectleider. Maar vaak kan het ook heel simpel: zet bij elk afgeleverd energie-advies een vlaggetje in de tuin: 'Wij doen mee, u ook?'

Meer informatie

Relevante praktijkvoorbeelden

Gebiedsregisseur Jochem Boeke toont een paneel met een plaatje en foto's van kinderen die een speelhuisje isoleren.
“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”

Comfortabele sneakers heb je nodig, of wandelschoenen die niet knellen. Want als gebiedsregisseur ga je kilometers maken. Niet achter je bureau, maar buiten begint de warmtetransitie. Daar vind je de middengroep. Daar maak je contact met ze. En natuurlijk zet je alle denkbare kanalen in om ze te bereiken. Zoals gebiedsregisseur Jochem Boeke (53) in Bathmen onafgebroken doet. “Kinderlijk eenvoudig”, onthult hij aan de keukentafel bij zijn tante en oom.

25-03-2025
“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”
Man met folder in de hand spreekt een vrouw aan die in de deuropening staat
Van huisfluisteren tot collectief inkopen in Veldhoven

Bewoners meekrijgen in verduurzaming. Dat lukte gemeente Veldhoven door mensen met bouwkundige kennis en met verstand van installatietechniek aan te trekken. Mensen die ook een boodschap begrijpelijk en empathisch kunnen overbrengen. En door de bewonersactiviteiten in de juiste volgorde aan te bieden. Nancy van der Linden vertelt over de opbrengst van de pilot van de DoeTank Publieke Ontzorging, gericht op particuliere woningeigenaren.

05-03-2025
Van huisfluisteren tot collectief inkopen in Veldhoven
Foto van Bleskensgraaf in Molenland. Kanaal met aan weerszijden vrijstaande en 2-onder-1-kap-woningen en op de achtergrond een kerktoren.
"Samenwerking met bewoners leidt tot concrete resultaten"

De Zuid-Hollandse gemeente Molenlanden zet zich actief in om inwoners te betrekken bij de warmtetransitie. Door dorpsinitiatieven te stimuleren én te ondersteunen, zet de gemeente mooie stappen vooruit richting de uitvoering. Jordy Venderbos, adviseur duurzaamheid en energietransitie, is heel positief. “Bij participatie gaat het erom dat je aansluit bij wat leeft in jouw gemeente.”

03-03-2025
"Samenwerking met bewoners leidt tot concrete resultaten"
Bekijk alle praktijkvoorbeelden