Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk

Van ruimte tot regie: de kracht van beelden

Blog
3 juli 2025

Onlangs zat ik aan tafel met een groep wethouders. Op de agenda: het opstellen van het warmteprogramma. Zoals vaker bij soortgelijke bijeenkomsten met wethouders ontstond er een eerlijk en open gesprek, met veel herkenning, humor en mooie inzichten. Zo deelde een wethouder dat hij als hobbykok opkeek tegen elektrisch koken. Inductie? Dat voelde toch als inleveren op kookplezier. Dit deed de andere collega’s de mondhoeken omhoog krullen. Zij deden hun best hem te overtuigen van de voordelen, maar de twijfel bleef. Het illustreert mooi hoe menselijk de warmtetransitie is. De warmtetransitie gaat over techniek, maar minstens zo vaak over gedrag en gevoel.

Maureen van Eijk, directeur NPLW

In datzelfde gesprek kwam ook de ruimtelijke kant van de warmtetransitie aan bod. Een andere wethouder vertelde dat hij veel bewoners wist te overtuigen van een warmtenet, juist door het ruimtelijk plaatje te laten zien. Geen warmtepompen in elke tuin, geen extra trafohuisjes in de wijk – dat sprak tot de verbeelding. Beelden helpen om keuzes te maken.

Ruimtelijk inzicht helpt bij de gemeentelijke regierol

Er leven veel beelden over de ruimtelijke impact van netverzwaring. Maar hoe zit het met die van de warmtetransitie? Ruimte in ons kleine landje is schaars. Het ruimtebeslag weegt steeds zwaarder mee in de afwegingen die lokaal worden gemaakt. Er staat alleen weinig over op papier. Daarom ontwikkelden we samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een Ruimtevergelijkstool, op basis van een RVO-studie naar de ruimtelijke impact van de meest gebruikte warmteoplossingen. Deze nieuwe tool maakt inzichtelijk wat de verschillende warmteoplossingen betekenen voor de ruimte, zowel boven- als ondergronds alsook in en rond woningen. 

De tool biedt vergelijkingen op hoofdlijnen. Want iedere wijk is anders, iedere ondergrond uniek. Maar het geeft regie en helpt bij het maken van keuzes. En zo zie je bijvoorbeeld dat overstappen op het koken op inductie doorgaans betekent dat je een extra groep in de meterkast nodig hebt. En dat er vaak wat leidingen moeten worden verlegd. Goed om te weten.

Ruimte én geluid in balans

Een ander beeld dat we vaak tegenkomen: warmtepompen maken veel lawaai. Iedereen lijkt wel iemand te kennen die er slecht door slaapt. Maar wat blijkt? Het is lang niet altijd een warmtepomp – soms is het gewoon een airco. Het verschil is niet altijd zichtbaar, maar het geluid kan wél impact hebben.

Vooral ‘tonaal geluid’ – het fluiten, brommen of piepen – wordt als erg storend ervaren. Gelukkig zijn er goede oplossingen. Akoestische omkastingen kunnen het geluid met gemiddeld 5 decibel reduceren. Ze nemen wel iets extra ruimte in beslag: ongeveer 10 tot 15 centimeter rondom de buitenunit. Ook die informatie vind je terug in de ruimtevergelijkingstool. Ruimtegebruik is niet alleen een kwestie van oppervlakte, maar ook van leefkwaliteit.

Inzicht in geluidsimpact van warmtepompen

Na de zomer lanceren we nog een hulpmiddel; een interactieve webpagina waarmee je als gemeente visueel inzicht krijgt in de geluidseffecten van verschillende plekken waar je warmtepompen kunt plaatsen. Het biedt handvatten voor gemeenten om vooraf goede keuzes te maken en achteraf gedoe te voorkomen. Zo versterken we samen de regie van gemeenten op dit soort technische én maatschappelijke vraagstukken.

Even opladen…

Voor nu wens ik je een zomer met veel ruimte voor rust, herstel en liefde. Laad op, geniet van de zon – en van het koken, op welke warmtebron dan ook. Na de zomer gaan we verder. Want de warmtetransitie vraagt om regie. En regie vraagt om inzicht. We helpen je daar graag bij.

Maureen van Eijk, directeur NPLW

maureen.eijk@nplw.nl

Meer informatie

Relevant nieuws

Blog

De Wet collectieve warmte: onmisbaar om stappen te blijven zetten

Het zijn spannende tijden met de val van het kabinet. Vooralsnog buigt de Tweede Kamer zich op 10 juni over het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw), en groeit de spanning bij velen in het werkveld. Wordt de wet aangenomen? We weten dat gemeenten dóór willen met de aanleg van warmtenetten. Daarvoor is wel duidelijkheid nodig.

05-06-2025
De Wet collectieve warmte: onmisbaar om stappen te blijven zetten
Blog

Hoe vol is jouw glas?

Met respect kijk ik naar mijn opdrachtgevers; de ministeries van Klimaat en Groene Groei en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Zij werken gezamenlijk hard aan het verbeteren van de randvoorwaarden voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De afgelopen maanden zijn onderzoeken afgerond, regelingen ontwikkeld of aangepast en verschenen kamerbrieven. Ook ontvouwde de minister van Klimaat en Groene Groei haar klimaatplannen en is de Voorjaarsnota gepubliceerd. Een willekeurige greep uit wat terug te lezen valt.

01-05-2025
Hoe vol is jouw glas?
Blog

Samen de schouders eronder

Al vele jaren buig ik mij over complexe en urgente maatschappelijke vraagstukken. Ik geniet ervan om puzzels op te lossen en obstakels te overwinnen. Want dat is het leven van een manager: vele belangen afstemmen, problemen zien te overkomen en samen vooruitgang boeken. Vaak door te verleiden, soms door wat te duwen of wat te trekken. En wat mij betreft door altijd eerlijk en transparant te zijn. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

03-04-2025
Samen de schouders eronder
Bekijk alle nieuwsberichten