Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Impulsdag Isoleren inspireert ruim 200 deelnemers

Achtergrondverhaal
14 mei 2025

Meer dan 200 enthousiaste deelnemers verzamelden zich op 13 mei in Amersfoort voor de Impulsdag Isoleren. Met als doel om samen stappen te zetten in de lokale isolatieaanpak. In 10 verdiepende kennissessies en 5 interactieve gesprekstafels wisselden gemeenten, uitvoeringsorganisaties en experts kennis en ervaringen uit over uiteenlopende onderwerpen. Van samenwerken binnen en buiten de gemeente tot hoe om te gaan met beschermde diersoorten. En van biobased isoleren tot de financiering van isolatiemaatregelen.

Een zaal vol met deelnemers aan de Impulsdag Isoleren

De Impulsdag Isoleren werd georganiseerd door het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) in samenwerking met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Programmadirecteur Maureen van Eijk (NPLW) benadrukte bij de aftrap dat isoleren de basis is. “Door te isoleren verbruik je minder energie om te verwarmen en bespaar je direct geld. Met isolatie maak je de overstap naar alternatieve warmte mogelijk. Werk samen met andere gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Maak tempo. Je hoeft het wiel echt niet zelf uit te vinden.”

Meer versnelling nodig

In steeds meer gemeenten zijn de eerste woningen geïsoleerd als onderdeel van de lokale isolatie-aanpak. Eind 2024 waren er 8.000 woningen geïsoleerd, berekende VRO. In maart 2025 bedroeg dat aantal meer dan 20.000 woningen, waarvan er 1.600 met doe-het-zelfmaatregelen zijn geïsoleerd. Er is dus nog een hoop werk te doen. Om de groei verder te versnellen, zijn er op de websites van NPLW en VRO toolkits en handreikingen beschikbaar met tips en aanbevelingen (zie onderaan de pagina). Alle presentaties van de kennissessies zijn ook beschikbaar.

Deelnemers in een zaaltje luisteren aandachtig naar een spreker tijdens een kennissessie

Aanvraag SpUk LAI tot 30 juni

Gemeenten kunnen op dit moment nog middelen aanvragen uit de 3e en laatste ronde van de regeling voor de lokale aanpak. Het loket is geopend en aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 juni. De middelen worden beschikbaar gesteld via de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI).

Vragenuurtje

Heb je de Impulsdag Isoleren bezocht en nog vragen? Of heb je de dag gemist? Sluit dan aan bij het interactieve vragenuurtje op 19 mei. Daarin kun je al je vragen stellen over hoe je bewoners kunt aanzetten om te gaan isoleren binnen de SpUk LAI-regeling. 

Meer informatie

Relevant nieuws

Vleermuis vliegt in woning
Achtergrondverhaal
Slim meetnetwerk voorziet in efficiënte monitoring van vleermuizen

Ecoloog Sjoerd van der Zon van gemeente Alkmaar legt met een slim meetnetwerk de migratiebewegingen van vleermuizen vast en een computermodel brengt dit vervolgens in kaart. Daarmee maakt hij een goed overzicht van waar vleermuizen zich wel en niet bevinden en waar je dus wel en niet kunt isoleren. Een kansrijke techniek voor gemeenten, die te kampen hebben met een tekort aan ecologen.

12-05-2025
Slim meetnetwerk voorziet in efficiënte monitoring van vleermuizen
2 portretfoto's naast elkaar, links een vrouw en rechts een man.
Achtergrondverhaal
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte

Variërend van een flexpool en een one-stop-duurzaamheidsshop, tot monitoring en een regionaal samenwerkingsverband. Na een NPLW-netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren warmte ga je nooit met lege handen naar huis. Jeroen Mieris en Carola Helmendach-Nieuwenhuize vertellen wat ze opsteken.

02-04-2025
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte
Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model
Bekijk alle nieuwsberichten