Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk

Samen de schouders eronder

Blog
3 april 2025

Al vele jaren buig ik mij over complexe en urgente maatschappelijke vraagstukken. Ik geniet ervan om puzzels op te lossen en obstakels te overwinnen. Want dat is het leven van een manager: vele belangen afstemmen, problemen zien te overkomen en samen vooruitgang boeken. Vaak door te verleiden, soms door wat te duwen of wat te trekken. En wat mij betreft door altijd eerlijk en transparant te zijn. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

Portretfoto Maureen van Eijk

Chaos in tijden van verandering

En om eerlijk te zijn, ik vind dit een behoorlijk ingewikkeld tijdperk. Mijn brein maakt overuren om te begrijpen hoe een en ander in elkaar zit, wat er nu gaande is en hoe we als NPLW daarop goed kunnen inspelen. We zitten echt midden in de chaos waar Derk Loorbach, hoogleraar sociaal economische transities, het vaker over heeft. Het oude werkt niet meer en het nieuwe werkt nog niet. Zo stappen we af van het aardgas, maar het alternatief is nog in de maak. Ondertussen zijn er in veel landen machthebbers die dingen zeggen en doen waar ik onrustig en soms ook wat somber van word. De klimaatverandering is zichtbaar en zet door. Wat voor een wereld laten we achter voor onze kinderen als we hier niet op ingrijpen?

Er is draagvlak

De NRC meldt recent in een artikel dat “Elke partij wacht tot een ander wat doet”. Volgens de Nationale Monitor Energietransitie is sprake van een zekere klimaatmoeheid. De bereidheid om te investeren in verduurzaming van de eigen woning is gelukkig nog steeds relatief groot, maar begint te dalen: van 77 procent vorig jaar, naar 69 procent nu. Volgens gedragswetenschapper Reint Jan Renes willen we best iets doen, maar alleen als we zien dat anderen zich ook inzetten. Volgens hem is de overheid aan zet. En die zou een geweldig verhaal kunnen hebben. “Die kan namelijk laten zien dat klimaatbeleid een oplossing biedt voor risico’s waar veel mensen stress over hebben. Van energiezekerheid tot wateroverlast.”

Slim met minder

Binnenkort worden de rijksmiddelen verdeeld.  Velen krijgen mogelijk minder dan gehoopt. Het helpt als de Rijksoverheid een helder verhaal maakt over hoe onze toekomstige duurzame samenleving eruitziet. Waar zetten we de komende jaren met beperkte middelen en capaciteit op in? Wat verwachten we van wie? Wat vraagt dit van alle partijen en welke afspraken maken we over gebruik van de ruimte, elektriciteit en duurzame warmte? Het doel blijft: een betaalbare en betrouwbare energievoorziening voor iedereen. We kunnen het, maar niet allemaal nu of morgen. 

Pareltjes

In deze onrustige tijden merken we als NPLW dat er veel behoefte is aan bijeenkomsten waar mensen elkaar inspireren, bevragen en kunnen leren. Gelukkig zijn er genoeg inspirerende voorbeelden waar de bevlogenheid en doorzettingskracht vanaf spat. Die moeten we blijven delen. Zo laten we zien dat er vooruitgang wordt geboekt. Stap voor stap komen we uit de chaos. Minder snel dan gewenst, maar met dat ongemak moeten we leren omgaan. Samen. Gedeelde smart is immers halve smart. En ondertussen blijven wij mooie pareltjes uit de praktijk zichtbaar maken. 

Maureen van Eijk, directeur NPLW

Relevant nieuws

Blog

Van ruimte tot regie: de kracht van beelden

Onlangs zat ik aan tafel met een groep wethouders. Op de agenda: het opstellen van het warmteprogramma. Zoals vaker bij soortgelijke bijeenkomsten met wethouders ontstond er een eerlijk en open gesprek, met veel herkenning, humor en mooie inzichten. Zo deelde een wethouder dat hij als hobbykok opkeek tegen elektrisch koken. Inductie? Dat voelde toch als inleveren op kookplezier. Dit deed de andere collega’s de mondhoeken omhoog krullen. Zij deden hun best hem te overtuigen van de voordelen, maar de twijfel bleef. Het illustreert mooi hoe menselijk de warmtetransitie is. De warmtetransitie gaat over techniek, maar minstens zo vaak over gedrag en gevoel.

03-07-2025
Van ruimte tot regie: de kracht van beelden
Blog

De Wet collectieve warmte: onmisbaar om stappen te blijven zetten

Het zijn spannende tijden met de val van het kabinet. Vooralsnog buigt de Tweede Kamer zich op 10 juni over het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw), en groeit de spanning bij velen in het werkveld. Wordt de wet aangenomen? We weten dat gemeenten dóór willen met de aanleg van warmtenetten. Daarvoor is wel duidelijkheid nodig.

05-06-2025
De Wet collectieve warmte: onmisbaar om stappen te blijven zetten
Blog

Hoe vol is jouw glas?

Met respect kijk ik naar mijn opdrachtgevers; de ministeries van Klimaat en Groene Groei en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Zij werken gezamenlijk hard aan het verbeteren van de randvoorwaarden voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De afgelopen maanden zijn onderzoeken afgerond, regelingen ontwikkeld of aangepast en verschenen kamerbrieven. Ook ontvouwde de minister van Klimaat en Groene Groei haar klimaatplannen en is de Voorjaarsnota gepubliceerd. Een willekeurige greep uit wat terug te lezen valt.

01-05-2025
Hoe vol is jouw glas?
Bekijk alle nieuwsberichten