Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk

Ondersteuningsaanbod warmteprogramma

In januari is NPLW begonnen met een ondersteuningsaanbod voor het warmteprogramma. Hiermee begeleiden we gemeenten stapsgewijs in het opstellen van een concept warmteprogramma.

Het ondersteuningsaanbod wordt aangeboden op 13 locaties, verspreid over de provincies. Tot en met oktober zijn er 6 fysieke bijeenkomsten van een dagdeel en 10 digitale kennissessies. Raadpleeg het overzicht voor de regio-indeling en de data van de werksessies per regio

groep deelnemers aan congres luistert aandachtig toe tijdens een van de workshops

Inhoud van de sessies

Tijdens de bijeenkomsten structureren we het proces, geven inzicht in de keuzes die gemaakt moeten worden en bieden we verdieping op specifieke onderwerpen. Door een combinatie van bijeenkomsten en huiswerkopdrachten werken gemeenten samen gestructureerd aan hun eigen warmteprogramma.

Welke onderwerpen komen aan bod?

In de eerste 4 sessies die al hebben plaatsgevonden, zijn onderwerpen aan bod gekomen als wijkkeuze, technische voorkeursalternatieven, wet- en regelgeving, financiering, participatie, de milieueffectenrapportage en de startanalyse. Op deze website vind je daar meer informatie over.

In sessie 5 en 6 van het ondersteuningsaanbod gaan we onder andere in op het vastklikken van keuzes voor warmteoplossingen, het organiseren van de uitvoering en de vaststellingsprocedure.

Huiswerk

De huiswerkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel van het ondersteuningsaanbod. Niet alles kan tijdens de fysieke bijeenkomsten voor ambtenaren aan de orde komen. Veel processtappen moeten in de gemeente zelf worden gezet. Denk bijvoorbeeld aan afstemming met collega’s van de afdeling ruimtelijke ordening, de wethouder of de woningcorporatie. Op deze manier wordt zowel binnen als buiten het ondersteuningsaanbod gewerkt aan het warmteprogramma.

Heb je een huiswerkopdracht gemist of ben je ernaar op zoek? Je kunt ze hier downloaden:

Wat komt er nog aan in de tweede helft van 2025

Fysieke bijeenkomsten voor ambtenaren

In de planning werksessies ondersteuningsaanbod warmteprogramma vind je het overzicht voor de regio-indeling en de data van de werksessies per regio. 

Bijeenkomsten voor wethouders

NPLW heeft per provincie 2 bijeenkomsten georganiseerd voor wethouders. De 1e bijeenkomst stond in het teken van hoe je als wethouder kunt sturen op de warmtetransitie, over de keuze voor een warmtealternatief zoals all-electric of een warmtenet en de besluitvorming door het college van burgemeester en wethouders. Tijdens de 2e bijeenkomst gaan we in op de vraag welk handelingsperspectief je hebt om concrete keuzes vast te leggen voor de komende 5 jaar. Denk daarbij aan de middelen in de voorjaarsnota en de samenhang met de gemeenteraadsverkiezingen. Ook bespreken we de aanwijsbevoegdheid. 

De onderstaande bijeenkomsten zijn nog gepland. In de andere regio’s hebben de 2 bijeenkomsten al plaatsgevonden. 

  • Zeeland: 28 augustus, 14.00 – 16.00 uur
  • Flevoland: 16 oktober 2025, 14.00 – 16.00 uur
  • Limburg: 18 september, 14.00 - 16.00 uur 

Digitale kennissessies

De volgende digitale kennissessies staan op de agenda: 

  • Dinsdag 26 aug 9.30-12.00 - Ontwikkeling warmtenetten
  • Donderdag 28 aug 9.30-12.00 - Ontwikkeling warmtenetten
  • Dinsdag 16 september 13.30-16.00 - Wijkaanpak warmtepompen
  • Donderdag 25 september 9.30-12.00 - Wijkaanpak warmtepompen

De volgende digitale sessies kun je terug kijken:  

Aanvullende informatie voor het warmteprogramma

Ter ondersteuning van gemeenten heeft NPLW aanvullende informatie ontwikkeld die je kunt gebruikt bij het opstellen van het warmteprogramma:

Meer informatie

Heb je vragen over het ondersteuningsaanbod? Stel deze dan aan je accounthouder. Neem je deel aan het ondersteuningsaanbod en heb je een praktische vraag, mail dan naar nplw@dwtm.nl.

Veelgestelde vragen over het ondersteuningsaanbod

Hoeveel personen mogen er per gemeenten deelnemen aan het ondersteuningsaanbod?

Per gemeente kunnen er 1 à 2 personen deelnemen aan de bijeenkomsten van het ondersteuningsaanbod.

Wanneer blijkt dat er in de regio meer mensen willen deelnemen dan past binnen de maximum groepsgrootte, dan nemen we contact op met gemeenten waar meerdere personen zijn aangemeld.

Mogen (gecontracteerde) adviesbureaus ook aansluiten bij het ondersteuningsaanbod?

In principe is het ondersteuningsaanbod specifiek bedoeld voor gemeenteambtenaren en nemen zij deel aan de bijeenkomsten. Mocht een adviesbureau of een zelfstandig ondernemer intensief betrokken zijn bij de totstandkoming van het warmteprogramma, dan kan deze persoon deelnemen samen met de gemeenteambtenaar.

Zijn er kosten verbonden aan deelname aan het ondersteuningsaanbod?

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de fysieke en online bijeenkomsten.

Kan ik ook aan 1 of enkele bijeenkomsten van het ondersteuningsaanbod deelnemen?

Als je je aanmeldt voor het ondersteuningaanbod warmteprogramma, dan committeer je je aan deelname aan alle sessies. Als je onverhoopt een keer niet aanwezig kunt zijn, dan kan een collega in jouw plaats deelnemen of je kunt deelnemen aan een sessie in een andere provincie. De reden is dat elke bijeenkomst, samen met de bijbehorende huiswerkopdrachten, je een stap verder brengt in de totstandkoming van het warmteprogramma. Hiermee werk je toe naar een concept warmteprogramma eind 2025. Meedoen is dus altijd: werken aan je eigen Warmteprogramma.