Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk

Gemeente Wageningen en Woningstichting Wageningen gaan samen met ‘verbinder’ energiearmoede tegen

2 juli 2025

Samenwerken kost tijd en aandacht. Daarom gaf de gemeente Wageningen de organisatie ‘Thuis Wageningen’ de opdracht om de rol van verbinder te vervullen tussen de gemeente en Woningstichting Wageningen. De eis was dat deze verbinder de taal van de gemeente en die van de woningcorporatie spreekt. Robin Smale (gemeente Wageningen) en Marij Tiemessen (Woningstichting Wageningen) vertellen: “Elsje verbindt partijen op een unieke manier, waardoor projecten van de grond komen en mensen enthousiast zijn”.

Gemeente
Wageningen
Inwoners gemeente
42.579
Ruimte met mensen en tafels, achteraanzicht

Van tekorten naar beter samenwerken

Robin: “Toen begin 2022 de energieprijzen snel toenamen, kwam er budget beschikbaar vanuit het Rijk voor de aanpak van energiearmoede via gemeenten. De gemeente en de Woningstichting Wageningen sloegen toen de handen ineen om de eenmalige Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) uit te voeren. Een gemeente kon hiermee huurders en eigenaar-bewoners stimuleren om energie te besparen in hun woning. Tijdens het uitvoeren van deze regeling merkten we dat we handen tekortkwamen voor een opgeschaalde aanpak. En dat de samenwerking tussen de gemeente en partners beter moest om daadwerkelijk succesvol te zijn.

Samen dachten we toen een plan van aanpak uit voor een verbeterde samenwerking, spraken we toewijding uit voor dit plan, en maakten we capaciteit vrij in beide organisaties. We hebben een team energiearmoede opgezet, organiseerden structurele overleggen en nodigden daarbij verschillende stakeholders uit. Vervolgens hebben we gezamenlijk de ‘verbinder energiearmoede’ (Elsje van de Weg) geworven met het budget dat beschikbaar kwam uit de Specifieke Uitkering (SpUk) energiearmoede.

De gemeente moest haar plannen voorleggen aan de wethouder, en het college stelde de energiearmoedeaanpak vast. Het project valt onder team duurzaamheid. Aan het begin organiseerden we een grote bijeenkomst voor interne collega’s en enkele externe partners, waarin we de doelen van de energiearmoedeaanpak uitwerkten tot Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Dit zijn kwantitatieve indicatoren die de voortgang meten ten opzichte van de vooraf bepaalde doelen. Bijvoorbeeld het aantal aanvragen en aantal uitgevoerde maatregelen van de campagne ‘Energie besparen, geld besparen’ en de totale jaarlijkse energiekostenbesparing in €’s bij de doelgroep.”

Elsje verbindt organisaties en teams

Elsje viel onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Maar ze werkte de helft van de tijd bij de gemeente en de andere helft bij Woningstichting Wageningen. Marij: “Elsje schoof aan bij teamoverleggen, werkte op onze flexplekken om de organisatie te leren kennen en gaf intern voorlichting. Elsje enthousiasmeerde iedereen en maakte de stappen klein en behapbaar. Ze was intern en extern het aanspreekpunt en monitorde de voortgang. Haar projectleiderschap en overzichtelijke ‘visuals’ maakten de samenwerking effectief.”

Robin: “We hebben de samenwerking vormgegeven met een integrale projectstructuur: we brachten mensen en teams van de verschillende thema’s bij elkaar. Zo sloten er ook collega’s aan van het fysieke en sociale domein, of bijvoorbeeld woonconsulenten, buurtbeheerders, energiecoaches, vocht- & schimmelspecialisten en communicatiemedewerkers. 

Elsje heeft vanuit Thuis een groot netwerk in Wageningen. Robin: “De onafhankelijke verbinder bracht de verschillende belangen in bij de overleggen; dat was erg prettig. Zo konden we de ervaringen en invalshoeken van de doelgroep en van professionals uit het fysieke en sociale domein gebruiken bij het bedenken en uitvoeren van acties om energiearmoede te bestrijden. Door de intensieve samenwerking ontstond er meer creativiteit in het vinden van oplossingen.

Ook zorgde ze voor een koppeling met het Energieloket. Ze maakte ‘vertalingen’ tussen de organisaties, waardoor we elkaar begrepen en de samenwerking versterkte.” Regelmatig fysiek overleg met de sleutelpersonen in beide organisaties en met partnerorganisaties bleek belangrijk. “Door nauwe samenwerking leer je meer over elkaars organisatie, konden we sneller schakelen en de maatregelen beter afstemmen. Ook ontstonden er koppelkansen, zoals het koppelen van het energiekluswerk van de Tochtbusters aan de vocht- en schimmelaanpak van Woningstichting Wageningen.”

Minder huishoudens in energiearmoede

Robin: “Wat we hieraan over hebben gehouden is een bevlogen projectteam energiearmoede waarbij de leden eigenaarschap voelen voor het probleem. En natuurlijk een verbeterde samenwerking tussen Woningstichting Wageningen en de gemeente, met korte lijntjes.”

Marij: “Waardoor we makkelijker en veel meer huurders konden helpen met energiebesparende maatregelen en advies. Met als resultaat dat de woonlasten van de huurders in 2018-2023 minder hard zijn gestegen dan het landelijk gemiddelde. Daar zijn we trots op!”

Een aanpak (ook) voor de toekomst

Robin: “We hebben veel geleerd en zetten onze belangrijkste tips graag voor anderen op een rijtje:

  • zet een verbinder in. Dit helpt om lucht te creëren in het project, omdat diegene vanuit een relatief onafhankelijke rol met een open blik kan zoeken naar oplossingen;
  • start vanuit gedeelde belangen en overtuigingen;
  • heb begrip voor elkaars rollen en verantwoordelijkheden;
  • investeer in een goede relatie met onder andere voldoende fysiek overleg;
  • zorg dat de mensen van de betrokken organisaties daadwerkelijk tijd hebben voor dit project;
  • betrek maatschappelijke partners bij je aanpak;
  • en geef inwoners (uit de doelgroep) en sleutelfiguren in het bijzonder een rol. Inwoners betrekken bij het ontwikkelen, evalueren en communiceren van de acties werkt.”

Ongeveer 5% van de inwoners uit Wageningen leeft in energiearmoede. Robin: “Van die 2.000 inwoners, hebben we dankzij deze aanpak in de afgelopen 3 jaar ongeveer 1.000 inwoners kunnen helpen met energiebesparende maatregelen en advies. Het budget was €1 miljoen, en daarvan is nu ruim 85% ingezet. 

De samenwerkingsstructuur die de verbinder heeft helpen opbouwen, bestaat nog steeds. En werpt nog steeds haar vruchten af, ook nu de opdracht van de verbinder is afgelopen. Het stelt ons in staat om integraal en efficiënt te handelen, over de verschillende domeinen heen – en dat is nog steeds broodnodig, want energiearmoede is de wereld nog niet uit.

Deze aanpak en de verbinder zijn betaald met gelden uit de SpUk energiearmoede. De gemeente beheerde de SpUk-gelden, verzorgde de projectadministratie en verantwoording. Met deze gelden hebben we manieren van samenwerken ontdekt die we blijven toepassen voor volgende projecten, zoals de vocht- en schimmelaanpak en de EFG-aanpak (verbetering energielabels). De gemeente onderzoekt of we door kunnen met (een deel van) de aanpak op basis van een eigen gemeentelijk budget. Ook een Europese LIFE subsidie behoort tot de mogelijkheden.” 

Dit project is tot stand gekomen dankzij de volgende partijen: gemeente Wageningen, Woningstichting Wageningen, Thuis Wageningen (verbinder), Solidez (Welzijnsorganisatie), studentenhuisvester Idealis, Stichting EnergieStudent, Quintens (kennisbureau verantwoordelijk voor Rijksprogramma ‘Slimmer met je energie’), Energiecoöperatie Energie Samen Foodvalley, lokale leveranciers van energiezuinig witgoed en energiebesparende materialen, inwoners uit de doelgroep en sleutelfiguren in de wijk.

Meer informatie

Contact

Relevante praktijkvoorbeelden

Hoe Wageningen energiearmoede aanpakt door samen te werken

In Wageningen werken de gemeente, Woningstichting Wageningen (WsWa) en maatschappelijke organisatie 'Thuis' samen aan het tegengaan van energiearmoede met een doelgroepgerichte aanpak. Omdat samenwerken tijd en aandacht vereist heeft de gemeente Thuis de opdracht gegeven om de rol van verbinder te vervullen. De eis was dat deze verbinder de taal van de gemeente én die van de woningstichting (en hun huurders) spreekt.

02-06-2025
Hoe Wageningen energiearmoede aanpakt door samen te werken

Monumenten en de historische binnenstad verduurzamen: “begin nu”

De warmtetransitie in (historische) binnensteden is lastig. Standaard-isolatiemaatregelen en nieuwe energie-oplossingen zijn vaak moeilijk toepasbaar. Omdat de historische panden bepalend zijn voor het stadsbeeld, zijn de mogelijkheden voor aanpassingen beperkt en zijn standaard verduurzamingsoplossingen vaak minder geschikt. Demian Keetelaar (adviseur lokale warmtetransitie) en Sandra Hovens (adviseur erfgoed) van de gemeente Amersfoort vertellen over hun aanpak: “Begin nu, adviseer monumenteigenaren in een vroeg stadium en werk met clusters”.

21-05-2025
Monumenten en de historische binnenstad verduurzamen: “begin nu”

“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”

In Amsterdam-Noord willen Woonstichting Lieven de Key, Firan en Waternet ruim 600 sociale huurwoningen aansluiten op een zeerlagetemperatuurnet. De bron voor het warmtenet is riothermie: restwarmte uit rioolwater. Als alles meezit, gaat in het najaar de schep de grond in. “Het is mooi om te laten zien dat bepaalde alternatieven voor gas echt mogelijk zijn.”

10-03-2025
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”
Bekijk alle praktijkvoorbeelden