Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk

Friese Garyp van het gas af met grootste coöperatieve zonnepark van Nederland

18 september 2023

Net buiten Garyp ligt het grootste coöperatieve zonnepark in Nederland. Op een voormalige vuilnisbelt liggen nu 27 duizend zonnepanelen. Er wordt bijna 7 miljoen kWh per jaar mee opgewekt. Betrokkenheid van bewoners was cruciaal bij de totstandkoming van dit unieke project.

Gemeente
Tytsjerksteradiel
Inwoners gemeente
32.595

Garyp, gemeente Tytsjerksteradiel

“De energietransitie komt zo dichtbij de mensen, dat kun je niet pushen”, zegt Wethouder Andries Bouwman. Hij is vanuit de gemeente Tytsjerksteradiel verantwoordelijk voor Garyp. Een proeftuin die in meerdere opzichten uniek is. De wethouder legt samen met projectleider Jacob Miedema uit waarom. “Garyp is één van de zestien dorpen die onderdeel uitmaken van onze gemeente”, vervolgt Andries Bouwman, “en het valt op door de sterke initiatieven en samenwerking.” 

Een voorbeeld? Het dorp richtte al in 2014 zijn eigen energiecoöperatie op. Jacob Miedema, projectleider van de proeftuin ‘Aardgasvrij Garyp’: “Het voelde logisch om ons ook op het gebied van energie te organiseren. Kerk, burgers, ondernemers en andere betrokkenen zetten samen hun schouders onder wat nodig is voor het dorp.”

Zonnepark

Deze samenwerking heeft al een zeer tastbaar resultaat opgeleverd. Net buiten het dorp ligt het grootste coöperatieve zonnepark in Nederland. “Waar wij ooit ons vuilnis verzamelden liggen nu 27 duizend zonnepanelen. Gebouwd in 2017. Vorig jaar hebben we 6,6 miljoen kWh opgewekt”, zegt een trotse Miedema. 

Wat is de relatie tussen het zonnepark en het proeftuin-project? Wethouder Bouwman: “Garyp was net komen praten over hun wens om van het gas af te gaan. Een week later zie ik de oproep voor de proeftuinen voorbijkomen. De verbinding was snel gemaakt!” Miedema: “De proeftuin helpt ons om ervaring op te doen. Uiteindelijk willen we met het dorp van het grid af en de elektriciteit die we opwekken zelf gebruiken.“
 

Samenwerken voor de mienskip

Hoe zijn de rollen binnen het project verdeeld? “Wij willen de inwoners in staat stellen om initiatieven te ontplooien”, aldus Bouwman. “Dit betekent dat we de traditionele regierol loslaten. Dat is wennen, maar de publiek-private-samenwerking in dit project is een voorbeeld van wat er dan kan ontstaan.” Jacob Miedema: “Wij doen zoveel mogelijk zelf. Samenwerken voor de ‘mienskip’, de inwoners,  zit in onze manier van leven. Veel dorpsbewoners zijn lid van de energiecoöperatie, en iedereen kan langskomen bij “It Enerzjyhûs”, ons energieloket in het dorp.”

Eerste ervaringen

In het projectplan staat de ambitie om 80 tot 90 procent van alle woningen binnen vijf jaar aardgasvrij te maken. Hoe is de praktijk? “Wij zijn in april 2019 gestart, en onze belangrijkste ervaring is dat het aardgasvrij maken van een woning bestaat uit veel puzzelstukjes, met elk een eigen capaciteit”, legt de projectleider uit. “Dat wisten wij in theorie al, daarom hebben we een consortium opgericht. Daar zitten onder ander een aannemer, installateurs en adviseurs in.” 

Maar voordat een aannemer aan de slag kan, doorloop je een proces. Voor elke woning heb je te maken met techniek, financiering en persoonlijke wensen.” Valt het tegen? “Nee”, zegt Miedema. “Het is ingrijpend om van het gas af te gaan, en onze keuze voor ‘all electric’ betekent dat elke woning optimaal moet worden geïsoleerd. Daar is tijd voor nodig.”

Kennis delen

Garyp neemt haar rol als proeftuin serieus: elke woning is een uniek voorbeeld van de manieren waarop het ‘all electric’ scenario kan worden ingevuld. Miedema: “Sommige bewoners kiezen voor elektrische radiatoren, anderen hebben infraroodpanelen aan het plafond. Het is onze ambitie om alle mogelijke technieken uit te proberen. 

Een ionisatiepomp staat nog op het verlanglijstje”, lacht de projectleider. “In deze proeftuin komen veel verschillende oplossingen voor de energietransitie bij elkaar. Daar kunnen alle dorpen in Nederland van leren.” Andries Bouwman vult aan: “In dit project komen gemeenschapszin en de energietransitie bij elkaar. Dat inspireert.”

Meer informatie

Relevante praktijkvoorbeelden

Monumenten en de historische binnenstad verduurzamen: “begin nu”

De warmtetransitie in (historische) binnensteden is lastig. Standaard-isolatiemaatregelen en nieuwe energie-oplossingen zijn vaak moeilijk toepasbaar. Omdat de historische panden bepalend zijn voor het stadsbeeld, zijn de mogelijkheden voor aanpassingen beperkt en zijn standaard verduurzamingsoplossingen vaak minder geschikt. Demian Keetelaar (adviseur lokale warmtetransitie) en Sandra Hovens (adviseur erfgoed) van de gemeente Amersfoort vertellen over hun aanpak: “Begin nu, adviseer monumenteigenaren in een vroeg stadium en werk met clusters”.

21-05-2025
Monumenten en de historische binnenstad verduurzamen: “begin nu”

“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”

Comfortabele sneakers heb je nodig, of wandelschoenen die niet knellen. Want als gebiedsregisseur ga je kilometers maken. Niet achter je bureau, maar buiten begint de warmtetransitie. Daar vind je de middengroep. Daar maak je contact met ze. En natuurlijk zet je alle denkbare kanalen in om ze te bereiken. Zoals gebiedsregisseur Jochem Boeke (53) in Bathmen onafgebroken doet. “Kinderlijk eenvoudig”, onthult hij aan de keukentafel bij zijn tante en oom.

25-03-2025
“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”

“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”

In Amsterdam-Noord willen Woonstichting Lieven de Key, Firan en Waternet ruim 600 sociale huurwoningen aansluiten op een zeerlagetemperatuurnet. De bron voor het warmtenet is riothermie: restwarmte uit rioolwater. Als alles meezit, gaat in het najaar de schep de grond in. “Het is mooi om te laten zien dat bepaalde alternatieven voor gas echt mogelijk zijn.”

10-03-2025
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”
Bekijk alle praktijkvoorbeelden