Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk

Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte

Achtergrondverhaal
2 april 2025

Variërend van een flexpool en een one-stop-duurzaamheidsshop, tot monitoring en een regionaal samenwerkingsverband. Na een NPLW-netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren warmte ga je nooit met lege handen naar huis. Jeroen Mieris en Carola Helmendach-Nieuwenhuize vertellen wat ze opsteken.

2 portretfoto's naast elkaar, links een vrouw en rechts een man.
Toelichting bij deze afbeelding
Van links naar rechts: Carola Helmendach-Nieuwenhuize (regiocoördinator warmte in Zeeland) en Jeroen Mieris (regiocoördinator warmte in West-Brabant)

Carola Helmendach-Nieuwenhuize, regiocoördinator Zeeland:

“Tijdens de vorige keer hoorde ik dat de regio Drenthe met een flexpool werkt, die personeel op aanvraag uitleent. Een goed idee, want gemeenten kampen vaak met een capaciteitsprobleem. Helaas is dit in onze regio nog niet van de grond gekomen, misschien op termijn wel.”

Pitstop

“Ook vandaag deed ik bruikbare ideeën en kennis op. Denk aan de Pitstop in Tilburg, een one-stop-shop voor alle regelingen rondom subsidies voor duurzaamheid. Dat Stedin met een prognose komt voor een warmtebron per wijk. En aan ETS 2 dat voorschrijft dat in 2040 er geen CO2-uitstootrechten meer zijn voor de gebouwde omgeving.”

Landelijk monitoringsysteem

“Daarnaast had de Interbestuurlijke Samenwerkingsagenda Energiesysteem mijn interesse, omdat we ook in Zeeland integraal werken aan een duurzaam, betaalbaar, rechtvaardig en betrouwbaar energiesysteem.”

“En tot slot noem ik monitoring. Aan de hand van het kennisdossier monitoring van het NPLW gaan we na hoe we dat kunnen gaan inrichten. Maar een landelijk monitoringsysteem, dat kort ter sprake kwam, zou nog mooier en voordeliger zijn. Uitwisseling tussen de regio’s is uitermate waardevol. Ik kijk uit naar presentaties uit andere regío’s. Bijvoorbeeld: hoe pak je een wijkuitvoeringsplan aan?”

NPLW biedt een handreiking Uitvoeringsplan. Hierin lees je hoe je zo’n plan opbouwt, welke informatie je erin kunt opnemen. En waar je allemaal rekening mee moet houden.

Jeroen Mieris, regiocoördinator West-Brabant:

“Ik herinner me van de eerste netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren de presentatie over de samenwerking in 16 Utrechtse regiogemeenten, de U16. Het ging onder andere over de rol van het Energie Diensten Centrum, een samenwerkingsverband van provincie Utrecht en Utrechtse gemeenten, en de strategische aanpak voor energiebesparing. Naar dat voorbeeld zetten we nu in onze regio een subregionale samenwerking tussen gemeenten op.”

Van wakker liggen

“De energietransitie is allereerst een sociale opgave, het raakt mensen achter hun voordeur. Bewoners activeren kan weerbarstig zijn, is mijn praktijkervaring. Ik ben ervan overtuigd dat we met alleen inkoopacties voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp niet de gewenste opschaling voor verduurzaming bereiken. Je moet echt inspelen op zaken waar mensen van wakker liggen en behoefte aan hebben, voordat ze een stap maken. Daarbij kunnen lokale bewonersinitiatieven of sleutelfiguren een belangrijke bijdrage leveren om wijken of buurten in beweging te krijgen.”

Gebiedsaanpak is nieuw

“De energietransitie is ook een technisch, juridisch en financieel vraagstuk, waarbij diverse belangen spelen. Netcongestie verminderen is cruciaal. In het regionaal plan energiesysteem zetten we met een gebiedsaanpak naast elektrificatie in op de energiedragers warmte, groen gas en waterstof, en opslag- en conversietechnieken om het elektriciteitsnet te ontlasten. Daarvoor moeten we verschillende werelden bijeen brengen. Zo’n gebiedsaanpak is nieuw voor alle partijen. Ze zijn niet gewend om samen te zoeken naar decentrale gebiedsgerichte oplossingen voor het toekomstig energiesysteem.”

Kansrijke warmtebronnen

“In de regio West-Brabant onderzoeken we het komend jaar de haalbaarheid van lokale en bovenlokale warmtenetten. We onderzoeken welke warmtebronnen kansrijk zijn, zoals aardwarmte, restwarmte, (zeer)lagetemperatuurwarmte uit de bodem, oppervlaktewater of rioolwater en zonnewarmte. Al deze onderzoeken geven ons een beter beeld van wat er mogelijk is in onze regio en onder welke voorwaarden. Zo kunnen we de verschillende warmtestrategieën tegen elkaar kunnen afwegen, rekening houdend met publieke belangen zoals betaalbaarheid, duurzaamheid en leveringszekerheid.”

Fraaie praktijkvoorbeelden

“Als regiocoördinator voor 16 gemeenten organiseer ik samenwerkingsverbanden voor de verschillende verduurzamingsopgaven in de regio. Daarvoor leg ik contacten tussen betrokkenen vanuit de gemeenten, de provincie, de netbeheerder, waterschappen, woningcorporaties, bewonersinitiatieven, bedrijven en adviseurs. Ook deel ik informatie van het NPLW en best practices met de gemeenten onder meer in de regionale werkgroep warmte. De NPLW-bijeenkomst voor regiocoördinatoren levert daarvoor weer nieuwe contacten, inzichten en fraaie praktijkvoorbeelden.”

30 regio's met coördinatoren

In alle 30 regio’s in Nederland is een regiocoördinator warmte actief. Het NPLW organiseert 2-maal per jaar een landelijke bijeenkomst waarin kennisuitwisseling centraal staat tussen wat er speelt in de regio’s en wat landelijke ontwikkelingen zijn. Hierdoor houden we regiocoördinatoren goed op de hoogte van nieuwe beleids- en subsidie-instrumenten van het Rijk. Ook leent dit overleg zich om signalen en knelpunten uit de regio met het Rijk uit te wisselen. De laatste bijeenkomst was op 20 maart in Utrecht.

Meer informatie

Relevant nieuws

Achtergrondverhaal Kennisproduct

Vergelijkingstool voor ruimtelijke impact van warmteoplossingen

Wat betekent een warmteoplossing voor ondergrondse leidingen en riolering? Welke ruimtelijke aanpassingen zijn er in woningen nodig? En hoeveel extra elektriciteitshuisjes moeten erbij? Allemaal aandachtspunten waar gemeenten rekening mee moeten houden bij de keuze voor een warmteoplossing in een wijk. Om je hierbij te helpen is er nu een tool waarmee je de impact van warmteoplossingen op de ruimte makkelijk kunt vergelijken. We spraken erover met de initiatiefnemers: Achmed Achbari (opgavemanager NPLW) en Jordy Wilders (adviseur RVO).

30-06-2025
Vergelijkingstool voor ruimtelijke impact van warmteoplossingen
Achtergrondverhaal

Impulsdag Warmtenet 2025: samen aan de slag!

Zo’n 250 enthousiaste gemeenteambtenaren en partners waren op 19 juni bijeen in De Utrechtse Stadsvrijheid aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Wat een energie tijdens de 2e editie van de Impulsdag Warmtenet! Deelnemers kwamen bijeen om hun warmteprojecten een flinke boost te geven. De dag stond in het teken van samenwerken, leren en concrete stappen zetten voor warmtenetprojecten. Samen aan de slag!

20-06-2025
Impulsdag Warmtenet 2025: samen aan de slag!
Achtergrondverhaal

Impulsdag Isoleren inspireert ruim 200 deelnemers

Meer dan 200 enthousiaste deelnemers verzamelden zich op 13 mei in Amersfoort voor de Impulsdag Isoleren. Met als doel om samen stappen te zetten in de lokale isolatieaanpak. In 10 verdiepende kennissessies en 5 interactieve gesprekstafels wisselden gemeenten, uitvoeringsorganisaties en experts kennis en ervaringen uit over uiteenlopende onderwerpen. Van samenwerken binnen en buiten de gemeente tot hoe om te gaan met beschermde diersoorten. En van biobased isoleren tot de financiering van isolatiemaatregelen.

14-05-2025
Impulsdag Isoleren inspireert ruim 200 deelnemers
Bekijk alle nieuwsberichten