Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk

Warmtenetten Investeringssubsidie opent weer: makkelijker en duidelijker

Subsidie
3 juni 2025

Vanaf 1 augustus opent de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) weer. De subsidie is bedoeld voor projecten die bestaande woningen en gebouwen met een warmtenet van het aardgas afhalen. Warmtebedrijven kunnen de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij weten voortaan vooraf hoeveel subsidie ze krijgen: namelijk 30% van de investeringskosten.

Het vaste percentage van 30% is niet afhankelijk van de planning van het project of de inkomsten. De hoogte van de subsidie is ook niet meer afhankelijk van de onrendabele top en wijzigingen tijdens het project. Dit geeft warmtebedrijven meer zekerheid.

Als gemeente kun je geen subsidie aanvragen. Een gemeentelijk warmtebedrijf of een ander warmtebedrijf waarin een gemeente deelneemt, kan wel subsidie aanvragen. Ook een energiecoöperatie kan subsidie aanvragen als deze investeert in een warmtenet.

Aanleg warmtenet met zwarte buizen

Overige wijzigingen WIS

Verder is de subsidie nu ook inzetbaar voor bewezen technieken voor warmteopslag die het warmtenet ondersteunen. Het aanleggen ervan gebeurt dan tegelijk met het nieuwe warmtenet. Verder kan nu ook subsidie worden aangevraagd voor warmteopslag die tegelijk met het nieuwe warmtenet wordt aangelegd. Ook tellen woningen mee die verwarmd worden met een gezamenlijke aansluiting (blokaansluiting) voor de minimale eis van 250 kleinverbruikersaansluitingen.

Informatiesessie

Op 13 juni om 12.00 uur houdt RVO een informatiesessie over de nieuwe WIS. Aanmelden kan tot 10 juni.

Meer informatie

Relevant nieuws

Subsidie

KGG handhaaft basisbedrag uitvoeringsmiddelen

Gemeenten en provincies krijgen de komende jaren ten minste het bedrag dat zij voor 2025 van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) voor uitvoeringsmiddelen ontvingen. Dat schrijft demissionair minister Sophie Hermans (KGG) in een brief van 16 juli 2025. Hiermee onderstreept de minister de grote verantwoordelijkheid die gemeenten en provincies hebben in de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid.

17-07-2025
KGG handhaaft basisbedrag uitvoeringsmiddelen
Kamerbrief Subsidie

340 gemeenten maken dit jaar gebruik van regeling lokale isolatieaanpak

340 van de 342 gemeenten hebben financiële middelen uit de 3e en laatste ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI) aangevraagd. Dat schrijft demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) op 11 juli aan de Tweede Kamer. In de 3e ronde is € 474 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is volledig aangevraagd en kan door gemeenten worden ingezet voor de lokale isolatieaanpak. Hiermee is in totaal meer dan € 1,6 miljard beschikbaar voor gemeenten om 750.000 woningen te isoleren tot en met 2030.

11-07-2025
340 gemeenten maken dit jaar gebruik van regeling lokale isolatieaanpak
Subsidie Kamerbrief

Fonds Duurzaam Funderingsherstel nu landelijk beschikbaar

Vanaf 1 juli 2025 kunnen particuliere woningeigenaren met ernstige funderingsproblemen gebruikmaken van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, als zij vanwege ontoereikend inkomen geen marktconforme lening kunnen krijgen. Dit fonds biedt een passende financieringsoplossing voor noodzakelijk funderingsherstel.

01-07-2025
Fonds Duurzaam Funderingsherstel nu landelijk beschikbaar
Bekijk alle nieuwsberichten