Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Oproep: deel je gemeentelijke warmteplannen

13 maart 2024

Sinds januari 2024 werken NPLW en RVO aan een landelijk register met gemeentelijke warmteplannen. Dit register maakt op een eenvoudige en transparante manier duidelijk wat een gemeente doet en wat andere gemeenten doen met de warmtetransitie. En wat het effect is voor de omgeving. We vragen alle gemeenten om hun warmteplannen met ons te delen.

Aanleggen van een warmtenet

Het landelijk register warmteplannen is een vervolg op de bestaande database transitievisies warmte 2023, die op de NPLW-website staat. 

Wat levert het nieuwe centrale register op?

Het nieuwe register is interessant voor burgers, ondernemers, decentrale overheden en belangenbehartigers die in de warmtetransitie actief zijn. Het register voorziet alle belanghebbenden van basisinformatie met handelingsperspectief. Voorbeelden van basisinformatie zijn energiebronnen en-dragers, energie- en warmteopslag, infrastructuur, type woningen, energie- en warmtevraag en verwarmingsinstallaties.
 

Welke warmteplannen ontvangen wij graag?

De documenten die NPLW en RVO graag ontvangen, zijn plannen waarmee de warmtetransitie voor een gemeente concreet zijn gemaakt. Bijvoorbeeld de geactualiseerde transitievisies warmte, uitvoeringsplannen, warmteprogramma's en omgevingsplannen.

Om een landelijk register warmteplannen op te kunnen zetten, hebben NPLW en RVO de hulp van alle gemeenten nodig. In eerste instantie ligt het initiatief bij iedere gemeente om een concreet warmteplan op te stellen. Het NPLW ondersteunt hierbij.

Opsturen van het gemeentelijke warmteplan

Je kunt je gemeentelijke warmteplan mailen naar de NPLW-helpdesk. Op een later moment kunnen gemeenten het warmteplan en de basisinformatie zelf toevoegen aan het register.

Zie ook

Relevant nieuws

Gevel met 3 warmtepompen.
Kamerbrief
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren

De warmtepomp is, naast warmtenetten en isolatie, een belangrijke warmteoplossing voor het verduurzamen van de gebouwde omgevingen. De keuze voor een warmtepomp leidt tot een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Daarom blijft het kabinet bewoners en gebouweigenaren ondersteunen bij de overstap op een (hybride) warmtepomp. Dat staat in kamerbrief ‘Afronding actieplan hybride warmtepompen’ die op 25 april is verstuurd naar de Tweede Kamer.

25-04-2025
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren
Straat in Rotterdam met jaren '60 woningen en op de gevel het bordje Spuytstraat,
Subsidie
Noodfonds Energie open voor huishoudens met laag inkomen en hoge energierekening

Vanaf dinsdag 22 april staat het tijdelijk Noodfonds Energie weer open. Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen een aanvraag indienen. Er is ondersteuning beschikbaar voor mensen die hulp willen bij het aanvragen van steun.

23-04-2025
Noodfonds Energie open voor huishoudens met laag inkomen en hoge energierekening
Lage flat met 2 verdiepingen en 2 oudere vrouwen met een rollator
Kamerbrief Subsidie
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening

Het Kabinet gaat kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening ondersteunen met het Noodfonds Energie. Naar verwachting kunnen zij in de week van 21 april een aanvraag indienen. Uiterlijk een week van tevoren maakt stichting Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) bekend wanneer het loket opengaat. Voor het eerst komen ook huishoudens met een blokaansluiting in aanmerking voor steun uit het fonds. Dat schreef staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) op 4 april aan de Tweede Kamer.

06-04-2025
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening
Bekijk alle nieuwsberichten