Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren
De warmtepomp is, naast warmtenetten en isolatie, een belangrijke warmteoplossing voor het verduurzamen van de gebouwde omgevingen. De keuze voor een warmtepomp leidt tot een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Daarom blijft het kabinet bewoners en gebouweigenaren ondersteunen bij de overstap op een (hybride) warmtepomp. Dat staat in kamerbrief ‘Afronding actieplan hybride warmtepompen’ die op 25 april is verstuurd naar de Tweede Kamer.

Het actieplan hybride warmtepompen 2022-2024 heeft eraan bijgedragen dat de productiecapaciteit in Nederland de afgelopen jaren flink is uitgebreid door de bouw van nieuwe fabrieken en productielijnen. Ook zonder normering is de vraag naar warmtepompen de afgelopen jaren gestegen. Er staan er inmiddels ruim een half miljoen warmtepompen in Nederland, waarvan er de afgelopen 2 jaar ongeveer 250.000 zijn geïnstalleerd.
Nu de normering niet doorgaat, onderzoekt het kabinet hoe het aanvullend in de toekomst kan borgen dat er op natuurlijke vervangingsmomenten van de cv-ketel zoveel mogelijk wordt overgestapt op een duurzaam alternatief. Hiermee wordt de warmtepomp de nieuwe standaard bij vervanging van de cv-ketel.
Aanpak Warmtepompen 2025-2030
Samen met de sector werkt het kabinet binnen de nieuwe ‘Aanpak Warmtepompen 2025-2030’ verder aan het vergroten van het aantal warmtepompen in de gebouwde omgeving. De focus ligt daarbij op de thema’s: een geïnformeerde consument, een aantrekkelijke business case, onderhoud en een betrouwbaar product, en een netvriendelijke inpassing. De scope van de aanpak is gericht op volledig elektrische én hybride warmtepompen. Verder kondigt het kabinet enkele maatregelen aan, waarvan er enkele hieronder worden genoemd.
Subsidies en leningen
Om bewoners, bedrijven en verhuurders aan te moedigen de overstap naar een (hybride) warmtepomp te maken, stelt het kabinet verschillende subsidies beschikbaar. Het gaat om de ISDE voor bewoners en zakelijke gebruikers (zoals bedrijven en woningcorporaties), de SVVE voor verenigingen van eigenaren en de SVOH voor private verhuurders. Daarnaast kunnen bewoners gebruik maken van een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden bij het Nationaal Warmtefonds. Deze financieringen maken een (hybride) warmtepomp een nog aantrekkelijkere investering, die zich in veel gevallen (ruim) binnen de technische levensduur terugverdient.
Overlap warmtepomp en warmtenetten
De Rekenkamer heeft de warmtetransitie onderzocht en beveelt aan om geen warmtepompen te subsidiëren in gebieden waar een warmtenet komt én warmtepompen de realisatie van dit warmtenet kunnen belemmeren. Het kabinet onderzoekt hoe ongewenste overlap voorkomen kan worden, zodat de ondersteuning van warmtenetten en warmtepompen op doelmatige wijze kan blijven plaatsvinden. Daarbij kijkt het kabinet hoe deze aanbeveling op een uitvoerbare en juridisch houdbare manier geïmplementeerd kan worden.
Netcongestie
De ruimte op het elektriciteitsnet is een belangrijke randvoorwaarde voor de groei van het aantal warmtepompen. De overheid en netbeheerders nemen daarom verschillende maatregelen om te zorgen dat huishoudens zo min mogelijk worden geraakt door het volle stroomnet en mensen thuis door kunnen gaan met verduurzamen. De impact van een warmtepompen op het elektriciteitsnet kan worden verkleind door warmtepompen slimmer in te zetten. Daarom heeft het kabinet de Stichting Koninklijk Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) de opdracht gegeven om een normdocument voor slimme warmtepompen te ontwikkelen. Met dat normdocument kan het installeren van slimme warmtepompen worden gestimuleerd.
Informeren van consumenten
Om bewoners en bedrijven te voorzien van onafhankelijke informatie over de warmtepomp worden consumenten met de campagne ‘Zet ook de knop om’ gewezen op de voordelen van een hybride warmtepomp. Via de verbetercheck op de website verbeterjehuis.nl krijgen bewoners informatie over concrete stappen die zij voor hun eigen woning kunnen nemen om te verduurzamen en tot welke besparingen dat leidt.
Verder heeft het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de publiekscampagne ‘Wie isoleert, profiteert’ ontwikkeld, die in 2024 van start is gegaan. Het kennisplatform Verbeterjehuis wordt daar ook onder de aandacht van woningeigenaren gebracht.