Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

Kamerbrief
10 december 2024

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Toelichting bij deze afbeelding
Huis Huguetan Den Haag, sinds 2021 is de Eerste Kamer hier gehuisvest

Warmteprogramma

Met de Wgiw krijgt de gemeenten instrumenten om door te pakken bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Zo komt de transitievisie warmte te gelden als een verplicht warmteprogramma onder de omgevingswet. Het NPLW helpt gemeenten bij het opstellen van het warmteprogramma met het Ondersteuningsaanbod Warmteprogramma. Hiermee begeleiden we gemeenten stapsgewijs in het opstellen van een concept warmteprogramma dat eind 2025 gereed is. Je kunt je nog steeds aanmelden.

Aanwijsbevoegdheid

Een ander belangrijk instrument uit de Wgiw is de aanwijsbevoegdheid. Die biedt gemeenten de mogelijkheid om binnen hun grondgebied gebieden aan te wijzen die binnen een bepaalde termijn overgaan op een duurzame warmtevoorziening en waar het aardgastransport dus eindigt. Daarvoor zal het omgevingsplan moeten worden gewijzigd én zal het voornemen voor het inzetten van de aanwijsbevoegdheid per wijk in het warmteprogramma neergelegd moeten worden.  

Vervolgstappen

De bevoegdheden op grond van de Wgiw worden verder uitgewerkt in onderliggende regelgeving, het Bgiw. Dit is de Algemene Maatregel van Bestuur onder de Wgiw. Het Bgiw moet nog worden voorgehangen bij zowel de Eerste als Tweede Kamer. Naar verwachting start de voorhangprocedure aankomend voorjaar. Het streven is de Wgiw en het Bgiw per 1 januari 2026 inwerking te laten treden.

Meer informatie

Relevant nieuws

Gevel met 3 warmtepompen.
Kamerbrief
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren

De warmtepomp is, naast warmtenetten en isolatie, een belangrijke warmteoplossing voor het verduurzamen van de gebouwde omgevingen. De keuze voor een warmtepomp leidt tot een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Daarom blijft het kabinet bewoners en gebouweigenaren ondersteunen bij de overstap op een (hybride) warmtepomp. Dat staat in kamerbrief ‘Afronding actieplan hybride warmtepompen’ die op 25 april is verstuurd naar de Tweede Kamer.

25-04-2025
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren
Lage flat met 2 verdiepingen en 2 oudere vrouwen met een rollator
Kamerbrief Subsidie
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening

Het Kabinet gaat kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening ondersteunen met het Noodfonds Energie. Naar verwachting kunnen zij in de week van 21 april een aanvraag indienen. Uiterlijk een week van tevoren maakt stichting Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) bekend wanneer het loket opengaat. Voor het eerst komen ook huishoudens met een blokaansluiting in aanmerking voor steun uit het fonds. Dat schreef staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) op 4 april aan de Tweede Kamer.

06-04-2025
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening
Portret Mona Keijzer
Kamerbrief
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen

Minister Mona Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G moeten hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen krijgen hierdoor een lagere energierekening, terwijl eigenaren de waarde van het gebouw verhogen.

07-03-2025
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen
Bekijk alle nieuwsberichten