Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk

Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk

Kennisproduct
13 maart 2025

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vandaag de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van lokale keuzes voor een passend warmteprogramma voor de komende 10 jaar. De startanalyse komt voort uit het klimaatakkoord 2019 en helpt gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

Vergezicht over Vlissingen

Gemeenten hebben in 2021 een Transitievisie Warmte vastgesteld. Hierin hebben ze vastgelegd in welke wijken zij tot en met 2030 aan de slag gaan met de lokale warmtetransitie. Het warmteprogramma brengt de volgende periode tot en met 2035 in beeld. Iedere gemeente moet het warmteprogramma vóór 31 december 2026 laten vaststellen door het college van Burgemeesters en wethouders.

Wat biedt de Startanalyse 2025?

De Startanalyse 2025 biedt een op data gebaseerd overzicht van mogelijke warmte-alternatieven voor aardgas in de gebouwde omgeving. Vrijwel alle kengetallen zijn geactualiseerd ten opzichte van de vorige versie van 2020. De startanalyse biedt nieuwe data vanuit netbeheerders, gemeenten en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De methodiek is grotendeels dezelfde gebleven, alleen de invoerparameters en berekening zijn aangepast om beter aan te sluiten bij recente ontwikkelingen. De uitkomsten kunnen hierdoor voor sommige wijken anders zijn dan in 2020.

De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) geeft gemeenten de mogelijkheid om lokale regels te maken voor de overgang van aardgas naar duurzame vormen van energie. De geactualiseerde analyse geeft op buurtniveau inzicht in de nationale meerkosten van verschillende aardgasvrije verwarmingsopties. Daarbij ligt de focus op de kostenontwikkeling van technologieën en welke strategieën in welke buurten de laagste nationale meerkosten hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld warmtenetten, warmtepompen of hybride oplossingen.

Lokale verrijking noodzakelijk

De startanalyse biedt een waardevol startpunt van de lokale warmtetransitie, maar is niet bedoeld als blauwdruk voor gemeentelijke besluitvorming. Het model rekent met nationale gemiddelden en houdt geen rekening met lokale plannen, beleidsafspraken of specifieke kenmerken van bijvoorbeeld monumentale panden. Het is dan ook verstandig om de startanalyse te verrijken met eigen analyses. Bijvoorbeeld door lokale energieplannen en isolatiestrategieën mee te nemen. De handreiking lokale analyse van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) geeft hier meer informatie over.

Ondersteuningsaanbod warmteprogramma

De Startanalyse 2025 is onderdeel van het ondersteuningsaanbod warmteprogramma van het NPLW. Hierin begeleidt het NPLW gemeenten stapsgewijs in het opstellen van een concept-warmteprogramma dat uiterlijk eind 2026 vastgesteld moet zijn.

Meer informatie

De Startanalyse 2025 is beschikbaar op de website van PBL. Heb je nog vragen over de startanalyse of over lokale verrijking? Neem dan contact op met de NPLW-helpdesk.

Relevant nieuws

Achtergrondverhaal Kennisproduct

Vergelijkingstool voor ruimtelijke impact van warmteoplossingen

Wat betekent een warmteoplossing voor ondergrondse leidingen en riolering? Welke ruimtelijke aanpassingen zijn er in woningen nodig? En hoeveel extra elektriciteitshuisjes moeten erbij? Allemaal aandachtspunten waar gemeenten rekening mee moeten houden bij de keuze voor een warmteoplossing in een wijk. Om je hierbij te helpen is er nu een tool waarmee je de impact van warmteoplossingen op de ruimte makkelijk kunt vergelijken. We spraken erover met de initiatiefnemers: Achmed Achbari (opgavemanager NPLW) en Jordy Wilders (adviseur RVO).

30-06-2025
Vergelijkingstool voor ruimtelijke impact van warmteoplossingen
Kennisproduct

Handreiking mer draagt bij aan in kaart brengen milieueffecten bij warmteprogramma

Gemeenten moeten waarschijnlijk een milieueffectrapport (MER) opstellen bij een warmteprogramma. Een MER helpt gemeenten om de milieueffecten van keuzes in de warmtetransitie in beeld te brengen en deze te onderbouwen. Om gemeenten hierin te ondersteunen ontwikkelde NPLW de ‘Handreiking mer in de warmtetransitie’.

09-05-2025
Handreiking mer draagt bij aan in kaart brengen milieueffecten bij warmteprogramma
Kennisproduct

Nieuwe tool op komst voor eindgebruikerskosten warmteopties

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en TNO ontwikkelen een tool die gemeenten inzicht geeft in de gemiddelde kosten en baten van verschillende warmteopties voor bewoners in een wijk. De tool is de opvolger van de in 2021 gelanceerde ‘Dashboard Eindgebruikerskosten’ en wordt rond de zomer verwacht.

06-03-2025
Nieuwe tool op komst voor eindgebruikerskosten warmteopties
Bekijk alle nieuwsberichten