Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie

Kamerbrief
7 maart 2025

Het isoleren van spouwmuren kan voortaan makkelijker dankzij de innovatieve onderzoeksmethode eDNA. Vanaf 7 maart is deze methode als erkende maatregel opgenomen in de zogeheten Omgevingsregeling. Met de eDNA-methode kunnen isolatiebedrijven op een effectievere manier aantonen of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur schrijven dit in de Kamerbrief 'verduurzaming gebouwde omgeving', die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De eDNA-methode maakt het mogelijk om gedurende het hele jaar op betrouwbare wijze te onderzoeken of vleermuizen in spouwmuren aanwezig zijn. Als uit een negatieve eDNA-test blijkt dat er geen vleermuizen verblijven, kan er gewoon geïsoleerd worden zonder aanvullende maatregelen.

Hoe werkt de eDNA-methode?

Vleermuizen verblijven vaak in een spouwmuur en gebruiken kleine openingen om naar binnen en buiten te gaan. Hierbij verliezen ze sporen die DNA bevatten, zoals huidcellen en keutels. Deze sporen worden verzameld met een spons of roller. Vervolgens worden ze in een laboratorium getest, waarmee aangetoond kan worden of er DNA van een vleermuis aanwezig is of niet. Als er geen DNA-materiaal wordt aangetroffen, kan er dus zonder aanvullende maatregelen geïsoleerd worden.

Na positieve eDNA-test: maak gebruik van vleermuisvriendelijke maatregelen

Is de eDNA-test wel positief, dan betekent dat dat er vleermuizen aanwezig kunnen zijn in de woning. Om de woning alsnog te isoleren, moet in dat geval gebruik worden gemaakt van een vleermuisvriendelijke isolatiewerkwijze, zodat de dieren niet gedood en verstoord worden. Hierbij worden extra maatregelen genomen. Zo moeten isolatiebedrijven dan zogeheten exclusion flaps ophangen, zodat vleermuizen die mogelijk aanwezig zijn in de spouwmuur eerst kunnen uitvliegen. Ook moeten ze zich houden aan de natuurkalender, zodat de dieren niet verstoord worden tijdens het broed- en kraamseizoen en de winterslaap. Hieraan zitten wel voorwaarden.

De eDNA-regeling is een aanvulling op de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren, waarin toegewerkt wordt naar gebiedsgerichte (pre)soortenmanagementplannen (SMP’s). Indien er een SMP is, is inzet van de eDNA-methode niet meer nodig, want dan zijn de natuurvriendelijke maatregelen al genomen.

Meer informatie

Relevant nieuws

Gevel met 3 warmtepompen.
Kamerbrief
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren

De warmtepomp is, naast warmtenetten en isolatie, een belangrijke warmteoplossing voor het verduurzamen van de gebouwde omgevingen. De keuze voor een warmtepomp leidt tot een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Daarom blijft het kabinet bewoners en gebouweigenaren ondersteunen bij de overstap op een (hybride) warmtepomp. Dat staat in kamerbrief ‘Afronding actieplan hybride warmtepompen’ die op 25 april is verstuurd naar de Tweede Kamer.

25-04-2025
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren
Lage flat met 2 verdiepingen en 2 oudere vrouwen met een rollator
Kamerbrief Subsidie
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening

Het Kabinet gaat kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening ondersteunen met het Noodfonds Energie. Naar verwachting kunnen zij in de week van 21 april een aanvraag indienen. Uiterlijk een week van tevoren maakt stichting Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) bekend wanneer het loket opengaat. Voor het eerst komen ook huishoudens met een blokaansluiting in aanmerking voor steun uit het fonds. Dat schreef staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) op 4 april aan de Tweede Kamer.

06-04-2025
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening
Portret Mona Keijzer
Kamerbrief
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen

Minister Mona Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G moeten hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen krijgen hierdoor een lagere energierekening, terwijl eigenaren de waarde van het gebouw verhogen.

07-03-2025
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen
Bekijk alle nieuwsberichten