Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
4 bewoners staan in de hal van het gemeentehuis bij 4 verschillende open balies, met daarachter een baliemedewerker

Financiering

Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen en aardgasvrij maken van woningen en utiliteitsbouw. Sommige subsidies mag je stapelen. Ook is het verstrekken van staatssteun in sommige gevallen geoorloofd.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Man die isolatiemateriaal aanbrengt en vastzet met een boor
Pijnacker-Nootdorp isoleert volop met eigen subsidieregeling

In Pijnacker-Nootdorp maken inwoners sinds 1,5 jaar volop gebruik van de middelen uit de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI). De gemeente heeft voor de isolatieopgave een eigen subsidieregeling ontwikkeld. Laagdrempelig, pragmatisch en ruimhartig. Opsteller Daniëlle van der Hoorn: ‘Ik moet er niet aan denken om zo’n subsidieregeling uit te besteden.’

12-02-2025
Pijnacker-Nootdorp isoleert volop met eigen subsidieregeling
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af

Kerschoten gaat bijna van het aardgas af. Hans Beckeringh, projectleider van Kerschoten Energieneutraal, en Theo van Es, adviseur Energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, vertellen over hun plannen voor een middentemperatuur-warmtenet. "Dit is de eerste stap naar een duurzaam collectief warmtesysteem voor de stad Apeldoorn."

12-11-2024
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af
Man met een folder onder zijn armen staat in een straat met geschakelde woningen en veel groenvoorziening.
Achterhoek maakt met energieloket energiebesparing en isolatie makkelijker

De Achterhoek maakt met 1 gezamenlijk energieloket energie besparen en isoleren makkelijker voor bewoners. Caspar Menkman (beleidsadviseur energietransitie en duurzaamheid, gemeente Berkelland) vertelt: "Wij zetten de Nationaal Isolatie Programma Lokale Aanpak Isolatie (NIP LAI)-gelden in om te ontzorgen. Doordat er 1 loket is, kunnen we bewoners zo volledig mogelijk helpen."

05-11-2024
Achterhoek maakt met energieloket energiebesparing en isolatie makkelijker
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Luchtfoto van een woonwijk met laagbouw met overwegend zwarte mansardedaken
Amsterdam en Nijmegen zetten eerste stappen naar oprichting publiek warmtebedrijf

Het college van burgemeester en wethouders in zowel Amsterdam als Nijmegen heeft plannen om een publiek warmtebedrijf op te richten. In de hoofdstad onderzoekt men samen met Alliander en Energiebeheer Nederland de mogelijkheden om voor grote delen van Amsterdam warmtenetten te ontwikkelen. Gemeente Nijmegen wil samen met Firan en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland een warmtenet aanleggen naar stadsdeel Dukenburg. De gemeenteraad in Nijmegen moet nog een definitief standpunt innemen.

08-05-2025
Amsterdam en Nijmegen zetten eerste stappen naar oprichting publiek warmtebedrijf
Maureen van Eijk, directeur NPLW
Blog
Hoe vol is jouw glas?

Met respect kijk ik naar mijn opdrachtgevers; de ministeries van Klimaat en Groene Groei en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Zij werken gezamenlijk hard aan het verbeteren van de randvoorwaarden voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De afgelopen maanden zijn onderzoeken afgerond, regelingen ontwikkeld of aangepast en verschenen kamerbrieven. Ook ontvouwde de minister van Klimaat en Groene Groei haar klimaatplannen en is de Voorjaarsnota gepubliceerd. Een willekeurige greep uit wat terug te lezen valt.

01-05-2025
Hoe vol is jouw glas?
Gevel met 3 warmtepompen.
Kamerbrief
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren

De warmtepomp is, naast warmtenetten en isolatie, een belangrijke warmteoplossing voor het verduurzamen van de gebouwde omgevingen. De keuze voor een warmtepomp leidt tot een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Daarom blijft het kabinet bewoners en gebouweigenaren ondersteunen bij de overstap op een (hybride) warmtepomp. Dat staat in kamerbrief ‘Afronding actieplan hybride warmtepompen’ die op 25 april is verstuurd naar de Tweede Kamer.

25-04-2025
Kabinet blijft overstap naar (hybride) warmtepomp stimuleren
Bekijk alle nieuwsberichten