Warmtepomp

Een warmtepomp is een techniek die je individueel (per gebouw) en collectief (per buurt- of huizenblok) kunt toepassen. De gebouweigenaar beslist zelf wanneer hij overstapt op een warmtepomp. Deze techniek is goed toepasbaar bij grondgebonden woningen, oftewel op straatniveau. We leggen hier uit hoe de techniek in elkaar steekt en welke verschillende soorten warmtepompen er zijn. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp bestaat uit een kleine warmtepomp in combinatie met een cv-ketel op gas. De warmtepomp kan als apart systeem toegevoegd worden aan de bestaande cv-ketel. Bij het vervangen van de cv-ketel kan je het ook als één geïntegreerd toestel plaatsen. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De warmtepomp werkt efficiënt tot een buitenluchttemperatuur van circa 2 °C. Is het kouder of is er warm tapwater nodig? Dan springt de gasketel bij.

Ga naar Hybride warmtepomp >

Elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp waardeert de warmte van een bron op naar een bruikbare temperatuur voor verwarming en warm tapwater. De meest gebruikte bronnen zijn de bodem of de buitenlucht. Voor het comfort en voor het rendement is het belangrijk dat je maatregelen treft die de warmtevraag kleiner maken en dat die goed op elkaar afgestemd zijn. 

Ga naar Elektrische warmtepomp >

Collectieve hogetemperatuur warmtepomp

Een hogetemperatuuur warmtepomp (ht-warmtepomp) kan meerdere woningen, appartementen of bijvoorbeeld een kantoorgebouw voorzien van warmte. Het gaat om ruimteverwarming en warm tapwater met een aanvoertemperatuur hoger dan 55°C. 

Ga naar Collectieve ht-warmtepomp >

Praktijkvoorbeelden

Ben je benieuwd hoe andere gemeentes deze techniek hebben toegepast? Bekijk dan een van de praktijkvoorbeelden hieronder.

Hulpmiddelen

Inspiratiegids hybride warmtepompen

Voorbeelden inzet hybride warmtepomp (pdf)

Actieplan hybride warmtepomp

Actieplan hybride warmtepompen voor de jaren 2022 t/m 2024

Rekentool geluid warmtepompen en airco's

Rekentool geluid van buiten opgestelde installaties voor warmte- en koudeopwekking

Capaciteitskaart electriciteitsnet

Bekijk hoe het ervoor staat met netcongestie in jouw gemeente of regio. De capaciteitskaart geeft (on)mogelijkheden aan voor afname, invoeding en congestiemanagement. Ga naar de capaciteitskaart

 

Webinars

Hoe ga je om met netcongestie in de warmtetransitie?

Bekijk het overzicht webinars voor meer interessante onderwerpen

 

 

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"8","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"252918"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 
Cookie-instellingen