Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Groningse appartementen maken gebruik van aquathermie

27 juli 2023

Gemeente Groningen is altijd op zoek naar de balans tussen economie en duurzaamheid. De 314 appartementen in de Grunobuurt worden verwarmd én gekoeld door een aquathermiesysteem met warmte- koudeopslag (WKO) en zijn volledig aardgasvrij. Hierbij wordt het water gebruikt uit het Noord-Willemskanaal.

Gemeente
Groningen
Inwoners gemeente
243.768
Toelichting bij deze afbeelding
Appartementen aan de James Wattstraat in de Grunobuurt, Groningen

Balans tussen duurzaamheid en economie

De eerste appartementenblokken zijn in 2011 opgeleverd. Op dit moment zijn de laatste blokken in aanbouw. Aquathermieprojecten met WKO zijn tot nu toe meestal nieuwbouwprojecten. In de bestaande bouw is nog weinig ervaring. 2 lessen die Groningen heeft geleerd zijn: kijk goed naar de balans tussen duurzaamheid en economie en communiceer helder met bewoners over de kosten van een duurzaam systeem. Het project Grunobuurt wordt gerealiseerd door WarmteStad.

WarmteStad is van én voor Groningen

Het is opgericht door gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Alle kennis en kunde wordt gehaald bij lokale partners, vertelt Theo Venema, business developer bij WarmteStad in Groningen. 'Een zelfbenoemde functie met het leukste werk dat er is. Ik ben ontwikkelaar van nieuwe dingen, al is mijn werk nog veel breder.'

'Wij bieden stadjers (inwoners van Groningen) en bedrijven voor de lange termijn betrouwbare, betaalbare en duurzame warmte (en/of koude) oplossingen. Doordat er nauw met lokale partners wordt samengewerkt wordt de verbondenheid met stad versterkt. Het doel van WarmteStad is om een stevige bijdrage te leveren aan de stad Groningen die in 2035 CO2-neutraal is. Inmiddels hebben we meer dan 2500 Stadjers als klant. Samen leveren een bijdrage aan een duurzaam Groningen”, aldus Venema. Met het project Grunobuurt wordt Groningen weer een stukje duurzamer. 

Dat er gekozen is voor de techniek aquathermie is niet vreemd 'We waren in Groningen al bezig met Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO)/aquathermie voordat deze termen überhaupt al bestonden. Eerst was het uniek dat we in Groningen een kanaal gebruikten voor WKO. Nu is het normaal, dat is een mooie ontwikkeling', vertelt Paul Corzaan, projectleider Energie gemeente Groningen.

Helder communiceren is een noodzaak

WKO komt vaak voor in nieuwbouw en bij nieuwbouwprojecten zijn mensen vaak gefocust op andere zaken. 'Juist daarom is het belangrijk om helder te communiceren. Het koelen van een huis met een WKO-systeem werkt vaak anders dan met een airco. Het vastrecht voor koeling is bijvoorbeeld anders. Het verhoogt de energierekening behoorlijk, terwijl klanten vaak verwachten dat het juist tot lagere warmtekosten leidt. Dit is daarom voor veel klanten lastiger te begrijpen. Door helder te communiceren voorkom je onprettige situaties', vertelt Theo Venema. WarmteStad zorgt ervoor dat de informatie bij een toekomstige bewoner terechtkomt voordat de bewoner besluit om de woning te huren of te kopen. Dit doen zij via een filmpje, informatie op de website en in een brief.

Betaalbare duurzaamheid

Volgens de business developer is het altijd belangrijk om te zoeken naar een goede balans tussen economie en duurzaamheid. 'Betaalbare duurzaamheid staat bij ons voorop. Dit is echter niet hetzelfde als goedkope duurzaamheid. Zo goedkoop als het aardgas wordt het nooit meer', aldus Venema.

'Soms is iets qua duurzaamheid wel beter maar is dat te duur voor wat het oplevert. En andersom, soms moet je echt niet besparen op duurzaamheid. Daar moet je samen met de vastgoedontwikkelaar een balans in zoeken.' Venema noemt de hybride warmtepomp als voorbeeld. 'Dit systeem is vanuit economisch opzicht aantrekkelijk, maar is minder duurzaam dan een systeem wat volledig werkt zonder aardgas.' Het kan echter in veel gevallen toch een goede keuze zijn om op korte termijn CO2 te besparen tegen een aantrekkelijke prijs.

Goedkoop is duurkoop

Een andere voorbeeld wat Venema noemt is een gedeelde retourleiding. Deze werd in de eerste twee appartementenblokken aangelegd. Een installatieconcept wat economisch aantrekkelijk is, maar in de praktijk niet goed werkte. Venema vertelt 'We bespaarden de kosten van aparte retourleidingen, maar uiteindelijk bleek dat de warmtepomp (bijna) niet meer werkte doordat de retourtemperatuur in deze gedeelde retourleidingen veel hoger was dan verwacht. Hierdoor kon de warmtepomp ook geen of weinig gebruik meer maken van de warmte uit het Noord-Willemskanaal.' 

WarmteStad heeft ervoor gekozen om het bestaande systeem te optimaliseren. Achteraf is het namelijk duur om extra leidingen aan te brengen. 'Hier hebben we van geleerd. Bij nieuw te bouwen appartementen worden wel aparte retourleidingen aangelegd. Zo komt de aquathermie steeds beter tot zijn recht.'

Inzicht door te doen

'Aan de andere kant hebben we ook eens een gebouw helemaal aardgasvrij aangesloten waarbij we bovendien voor het regenereren van de WKO-bron een PVT-systeem hebben geplaatst. Een PVT-systeem is een systeem met zonnepanelen en zonnecollectoren ineen dat zowel duurzame elektriciteit als duurzame warmte opwekt. Dat was niet de goedkoopste optie maar verhoogt wel de duurzaamheid en geeft wel hands-on inzicht in de toepassingsmogelijkheden van deze techniek', sluit Venema af.

Warmte is nuts

Gemeente Groningen is met heel veel projecten bezig op het gebied van duurzame energie. 'Van riothermie tot aan het gebruik van restwarmte van datacenters. Dit project met aquathermie past hier goed bij.' Daarnaast vertelt Corzaan dat Groningen warmte nuts vindt. 'Nuts betekent voor ons van openbaar nut. Dat is het aardgasnet ook. De alternatieven moeten dan ook niet 100% commercieel zijn. Daarom investeren we als gemeente Groningen in het bedrijf WarmteStad.'

Meer informatie

Relevante praktijkvoorbeelden

Witte galerijflat in groene omgeving (flatgebouw Lieven de Key)
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”

In Amsterdam-Noord willen Woonstichting Lieven de Key, Firan en Waternet ruim 600 sociale huurwoningen aansluiten op een zeerlagetemperatuurnet. De bron voor het warmtenet is riothermie: restwarmte uit rioolwater. Als alles meezit, gaat in het najaar de schep de grond in. “Het is mooi om te laten zien dat bepaalde alternatieven voor gas echt mogelijk zijn.”

10-03-2025
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”
Woonwijk en straat met flats in de achtergrond
Bewoners Watergraafsmeer bouwen aan duurzame buurtwarmte

In de Amsterdamse wijk Middenmeer wil een bewonersinitiatief de restwarmte van datacenters van het Science Park gebruiken om 5.000 woningen te verwarmen. Daarom richtten ze de buurtcoöperatie MeerEnergie op. Samen met de gemeente Amsterdam en Firan werkt MeerEnergie aan de toekomst van hun (buurt)energievoorziening.

11-02-2025
Bewoners Watergraafsmeer bouwen aan duurzame buurtwarmte
Bouwvakker met witte helm staat voor grote stalen constructie, onderdeel van de geothermie-installatie
‘Zo’n geothermiebron gaat zeker 30 jaar mee’

Op steeds meer plekken in Nederland gebruiken gemeenten aardwarmte als bron voor warmtenetten. Delft gaat geothermie benutten voor de campus van de Technische Universiteit (TU) en 2 woonwijken; in de Bollenstreek zijn 4 gemeenten voortvarend bezig met de planvorming. “Geothermie is heel kansrijk.”

05-02-2025
‘Zo’n geothermiebron gaat zeker 30 jaar mee’
Bekijk alle praktijkvoorbeelden