Proeftuinen in de praktijk

 • Op weg naar een alternatief: participeren in Zwolse wijk Berkum

  Praktijkvoorbeeld

  Bewoners meekrijgen in de warmtetransitie kan soms best lastig zijn. De bewoners moeten uiteindelijk leven met de gemaakte plannen. Daarom is het volgens gemeente Zwolle belangrijk om de bewoners te bereiken. De gemeente luistert naar de wensen en maakt op basis daarvan de plannen.

 • Een groen Vlieland op initiatief van bewoners

  Praktijkvoorbeeld

  De bewoners van de Vlielandse wijk Duinwijck richtten zelf een bewonerscomité en warmtebedrijf op. Ze kozen voor thermische collectoren. Een leerzaam proces voor de bewoners én de gemeente. Welke rol de gemeente aannam in dit hele verhaal, zie je in het filmpje!

 • De Wolden betrekt bewoners in groengasproces

  Praktijkvoorbeeld

  Samen met de energiecoöperatie EnergieKansen zet gemeente De Wolden zich in voor de warmtetransitie in de wijk Ansen. De gemeente heeft goed door welke type bewoners er wonen en wat daar bij komt kijken. In Ansen is er dan ook veel draagvlak voor het gekozen alternatief op aardgas.

 • Bewoners in Haarlem namen zelf initiatief voor aardgasvrije wijk met behulp van zonne-energie

  Praktijkvoorbeeld

  Na een succesvolle aanleg van een gezamenlijk zonnedak op een tennishal had een groep bewoners uit het Ramplaankwartier in 2017 een nieuwe ambitie: hun eigen wijk zelf aardgasvrij maken. In vijf werkgroepen met meer dan veertig bewoners onderzochten ze de mogelijkheden voor een aardgasvrije wijk.

 • Nagele wordt zelfvoorzienend met een uniek warmtebuffersysteem

  Praktijkvoorbeeld

  Nagele, een bijzonder dorp in de Noordoostpolder, wordt één van de eerste zelfvoorzienende dorpen van Nederland. Dat gebeurt met een uniek warmtebuffersysteem, dat in de zomer warmte opslaat voor gebruik in de winter.

 • Proeftuin Hilversumse Meent

  Praktijkvoorbeeld

  In deze video vertellen kwartiermaker Bas de Jong en koploper Ben Frost over het aardgasvrij maken van de Hilversumse Meent.

  Cookie-instellingen