Het NPLW start dit jaar 5 regionale leerkringen over communicatie en participatie. Sta jij als communicatie- of participatieadviseur bij een gemeente aan de lat voor de warmtetransitie? Wil je leren hoe je ervoor zorgt dat je communicatie- en participatieaanpak afgestemd is op de besluitvorming en de doelgroepen? En vind je het nuttig om ervaringen uit te wisselen met collega's van andere gemeenten? Doe dan mee aan de leerkring in jouw regio.
Masterclasses & leerkringen
We trappen de leerkringen per regio af met een 1-daagse masterclass Communicatie & Participatie in de warmtetransitie, op een fysieke locatie. Daar ontmoet je je communicatie- en participatiecollega's van andere gemeenten uit de regio. In het programma van de masterclass worden theorie, dilemma's, het werken aan je eigen casus en het delen van praktijkervaringen afgewisseld. Doel is dat je kunt starten met je eigen communicatie- en participatieaanpak, of deze kunt verbeteren, op basis van strategische keuzes. Uiteraard is er ook tijd om elkaar te leren kennen, bijvoorbeeld tijdens het werken in groepjes en een lekkere lunch.
Per regio organiseren we een leerkring met maximaal 20 deelnemers. Zijn er veel meer aanmeldingen, dan organiseren we een extra leerkring in dezelfde regio. De leerkring komt daarna minimaal elk half jaar een dagdeel bij elkaar. De leerkringen zijn bedoeld voor de communicatie- en participatieadviseurs van gemeenten. Het programma van de leerkringbijeenkomsten wordt afgestemd op de behoeften van de deelnemers. Daarin is van alles mogelijk: experts, praktijkvoorbeelden, methodieken, werken aan je eigen casus, oefenen van gesprekken, collegiale intervisie, etc.
De 1-daagse masterclasses zijn in mei en juni. De dag duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur:
- Regio Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder (gemeenten Urk en Noordoostpolder) | Maandag 27 mei | Puddingfabriek Groningen
Meld je hier aan
- Regio Overijssel, Gelderland, Utrecht en de gemeenten Zeewolde en Dronten | Maandag 3 juni| Houtzaagmolen de Ster Utrecht
Meld je hier aan
- Regio Noord-Holland, Zuid-Holland, Almere en Lelystad | Maandag 10 juni | Restaurant Den Burgh Hoofddorp
Meld je hier aan
- Regio Limburg en oostelijk Noord-Brabant | Maandag 17 juni | Kloosterhotel ZIN Vught
Meld je hier aan
- Regio Zeeland en westelijk Noord-Brabant | Maandag 24 juni | For You Breda
Meld je hier aan
Je kunt je voor 1 masterclass aanmelden. Kies daarom de masterclass binnen jouw regio. Een week voor de masterclass ontvang je het programma en een deelnemerslijst.
Is de masterclass van jouw regio vol?
Meld je dan hier aan voor de wachtlijst masterclasses
De daaropvolgende leerkringbijeenkomsten starten in september 2024, de data maken we tijdens de masterclasses bekend.
Joke Dijkstra en Danielle Driessen
De leerkringen en masterclasses worden begeleid door Joke Dijkstra en Danielle Driessen. Zij zijn beiden ervaren adviseurs op het gebied van communicatie en participatie in de warmtetransitie en werk(t)en voor verschillende gemeenten.
Joke Dijkstra, strategisch adviseur voor communicatie en participatie in de energietransitie
Joke is zelfstandig adviseur op het snijvlak van de energie- en warmtetransitie enerzijds en communicatie en participatie anderzijds. Haar vertrekpunt is de inhoud, haar focus richt zich op de bewoner. De afgelopen 5 jaar werkte zij voor de proeftuin aardgasvrij in Purmerend waar succesvol woningen in particulier bezit aardgasvrij zijn gemaakt. Nu werkt zij in Amstelveen en Den Haag aan een gebiedsgerichte benadering van de warmtetransitie. In Den Haag is zij projectleider.
Danielle Driessen, projectleider, strategisch adviseur, trainer
Danielle is zelfstandig adviseur en onder de naam Meet the Crowd adviseert zij over (stakeholder-) participatie, samenwerking en kennisontwikkeling in de energietransitie. De afgelopen 5 jaar werkte zij onder andere voor de gemeente Amsterdam en de gemeente Den Haag als strategisch participatieadviseur energietransitie gebouwde omgeving en voor TNO en het NIWT als onderzoeker en trainer.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lisanne de Vaan, communicatieadviseur NPLW.