Bloemendaalse warmtepomp aanpak

06-12-2023
{0} reacties

Wat doe je als gemeente, als je constateert dat warmtenetten niet het antwoord zijn op de lokale situatie? Dit is een situatie waar veel gemeenten mee te maken hebben. Het is ook de uitgangssituatie voor gemeente Bloemendaal. Hun antwoord: inwoners helpen met individuele oplossingen.

Wat doe je als gemeente, als je constateert dat warmtenetten niet het antwoord zijn op de lokale situatie? Bijvoorbeeld omdat de huizen (veel) te ver uit elkaar liggen en warmtebronnen ontbreken? Dit is een situatie waar veel landelijke en soms ook stedelijke gemeenten mee te maken hebben. Het is ook de uitgangssituatie voor gemeente Bloemendaal. Hun antwoord: inwoners infomeren over en helpen met individuele oplossingen zoals isolatie en warmtepompen.

Projectleider Hessel Kruisman: "In het jaar 2023 organiseerden we in Bloemendaal twaalf bewonersavonden over de (hybride) warmtepomp. Bijeenkomsten in scholen, kerken en buurthuizen. Waarbij we steeds gericht particuliere woningeigenaren met een grondgebonden woning in een bepaalde buurt hebben uitgenodigd. Dus geen eigenaren van appartementen en huurders van woningbouwcorporaties. Daarvoor lopen andere trajecten. Die bewonersavonden worden goed bezocht. Alle onderwerpen komen aan bod. Inwoners kunnen die avond natuurlijk alle vragen stellen die ze willen."

Zesduizend brieven verstuurd

De bewonersavonden zijn geen losstaande bijeenkomsten maar vormen onderdeel van de Bloemendaalse aanpak. Hessel: "In totaal zijn meer dan 6.000 brieven verstuurd met daarbij informatie over de landelijke verplichting om vanaf 2026 een hybride warmtepomp te installeren zodra, kort gezegd, de cv-ketel het begeeft. Daarnaast ondersteunt de gemeente haar inwoners met een uitgebreide individuele thuisscan op basis van de slimme meter, de digitale EnergieZuinig Thuisscan. De bewoner ontvangt dan per e-mail een rapportje met grofweg drie adviezen: ga eerst isoleren, uw woning is klaar voor een hybride warmtepomp of zelfs klaar voor all-electric. Bovendien geeft de gemeente 250 euro extra subsidie per warmtepomp, boven op de landelijke subsidie.”

Samen met bewonersinitiatief

De bewonersavonden worden samen met een technisch adviesbureau en het bewonersinitiatief 'De energieke burger' georganiseerd. Als mensen na afloop vragen hebben, is er direct een energiecoach beschikbaar waarmee een vervolgafspraak kan worden gemaakt. Zo kan de energiecoach samen met de bewoner kijken naar de specifieke situatie van het huis. Ook is Rick Bruins van fabrikant Remeha uitgenodigd die het vanuit een andere invalshoek belicht: “Het maakt niet zoveel uit of je hybride nu als eindoplossing of als tussenstap ziet”, stelt hij, “maar als we kijken naar netcongestie in Nederland is hybride een slimme route.”

Aardgasverbruik omlaag

Hessel: “Voor onze gemeente, met veel huizen die vóór 1945 zijn gebouwd en voor een groot deel vrijstaand of twee-onder-een-kapwoningen, is een hybride warmtepomp een goede oplossing. Met een hybride warmtepomp bespaar je gemiddeld 60% aardgas vanaf de dag van installatie. In grote woningen kan dat een groot verschil maken en bovendien een fors lagere CO2-uitstoot aangezien de extra benodigde stroom in Nederland steeds duurzamer wordt opgewekt. We merken dat veel inwoners enthousiast zijn om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun huis. Vaak weten ze niet hoe. Met onze bewonersavonden en met hulp van de energiecoaches krijgen bewoners meer inzicht in welke maatregelen ze kunnen nemen.”

Meer informatie

Oproep: NPLW zoekt gemeenten

Ben jij binnen je gemeente een plan van aanpak aan het maken voor een buurt waar (hybride) warmtepompen zijn voorzien als duurzaam alternatief voor warmte? Of voer je al samen met bewoners, woningcorporaties of andere belanghebbenden gesprekken over de volgende stap?

NPLW zoekt gemeenten die kennis en ervaring willen uitwisselen en mee willen denken over onderwerpen in relatie tot de collectieve individuele gebiedsaanpak zoals:

  • Hoe voer je als gemeente de regie bij een individuele gebiedsaanpak?
  • Op welke manier kun je een uitvoeringsplan vormgeven?
  • Welke stappen kun je zetten richting uitvoering samen met bewoners?
  • Welke ondersteuning helpt gemeenten een stap verder?
  • Etc.

Wil je meedenken en ervaringen uitwisselen? Meld je aan bij Janneke Kreike, janneke.kreike@nplw.nl.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen