Podcast: hoe ging de gemeente Pekela om met de naleving van de AVG bij een energiebesparingsproject?

23-10-2023
{0} reacties

De gemeente Pekela werkt samen met een groep inwoners aan structurele gas- en energiebesparing in 500 huizen. Maar hoe betrek je bewoners én hou je je aan de regels van de AVG? Projectleider Erik Matien legt het uit.

De gemeente Pekela werkt samen met een groep inwoners aan structurele gas- en energiebesparing in 500 huizen. Maar hoe betrek je bewoners én hou je je aan de regels van de AVG? Projectleider Erik Matien legt het uit.

Erik Matien is projectleider bij de gemeente Pekela van de gelijknamige proeftuin. Hij werkt samen met een groep inwoners aan structurele gas- en energiebesparing in 500 huizen. In deze podcast vertelt Matien over zijn ervaring met het implementeren van de regels rond de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Luister naar de podcast

Naleving van de AVG is een uitdaging

De organisatie en naleving van de AVG was een een uitdaging binnen het project geeft Matien aan. Enerzijds komt dat doordat de groep niet georganiseerd is in een vereniging, stichting of andere juridische entiteit en de gemeente juridisch gezien dus te maken heeft met individuele rechtspersonen. Anderzijds zijn vrijwilligers niet gewend te werken met de AVG. Matien: "De vrijwilligers van het eerste uur zijn er nog steeds. Daarnaast zijn er voorbijgangers: mensen die een tijdje meedoen en dan weer iets anders gaan doen. We blijven het onderwerp AVG nu aankaarten om het tussen de oren te krijgen en te houden."

Aardgas verbannen

In de podcast schetst Matien hoe het project ontstond in 2017. "Dat ging bottom-up. Een groep bewoners wilde iets doen op het gebied van aardgasvrije wijken. In Groningen speelt natuurlijk sowieso het fenomeen aardgas: ze wilden het verbannen." Toen die bewoners hoorden van het Programma Aardgasvrije Wijken namen ze contact op met de gemeente.

AVG: vroeg op tafel

Al vroeg was er aanleiding om met de AVG aan de slag te gaan. De projectvrijwilligers wilden andere inwoners enthousiast maken en tuigden een gratis website op. Wie interesse had, kon daar contactgegevens achterlaten. Maar de website bleek onveilig en wie deze bezocht kreeg hierover zelfs een waarschuwingstekst te zien. Toen besloot de gemeente het proces te professionaliseren. Matien ging in gesprek met de vrijwilligers over het belang van de AVG. "Dat was eerst best lastig. Maar het was ook in hun belang om dit goed te regelen: de waarschuwingstekst op de site weerhield inwoners om mee te doen. Uiteindelijk werd het belang gezien."

Bekendheid en bewustwording

In de podcast bespreken Koning en Matien hoe het gemeente Pekela lukte om bekendheid en bewustwording te creëren met de AVG-regelgeving. En deze strak georganiseerd te krijgen met álle betrokkenen: zowel vrijwilligers als betrokken bedrijven en organisaties. Wat moet je daarvoor als eerste doen als gemeente? Wie heb je daarvoor nodig? Hoe zorg je dat de AVG tussen de oren komt en blijft zonder dat het een obstakel wordt? En: welke hobbels heeft Matien ervaren en overwonnen? Matien: "Alle kennis die we opdoen, borgen we. En het is een terugkerend bespreekpunt op vergaderingen." Hij ervaart dat er ook al veel kennis beschikbaar is. "Bij privacy officers van de gemeente, maar ook bij het NPLW. Daar maken we gebruik van."

Inwoners en vrijwilligers beschermen

Matien benadrukt dat goede organisatie van de AVG-regelgeving noodzaak is. En niet alleen omdat de wet dat voorschrijft. "Stel dat een vrijwilliger aan de keukentafel met een inwoner bespreekt of die mee wil doen aan het project. Daarbij kunnen bijvoorbeeld financiële problemen van dat huishouden ter sprake komen. Je wilt niet dat dit in de voetbalkantine wordt besproken en daar heisa ontstaat. Als gemeente moeten we de inwoners én de vrijwilligers beschermen: zij zijn zich hiervan niet altijd bewust. En dat is een continu proces."

Afbeeldingen

Cookie-instellingen