Wat komt er bij kijken als je als Vereniging van Eigenaren (VvE) van het gas af wilt? Hoe ga je te werk? Welke hobbels kom je onderweg tegen? En wat zijn daar mogelijke oplossingen voor? Je hoort het in de 3e aflevering van de podcastreeks Expeditie Energie.
In de 3e aflevering van de podcastreeks Expeditie Energie praten Annemarie Küppers (ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Laetitia Ouillet (gemeente Schiedam) over de verduurzaming van verschillende soorten VvE’s. Ook deelt ervaringsdeskundige en VvE-bestuurslid Marcel van Loon zijn kennis.
Eerder verschenen in deze reeks de afleveringen “De grote verbouwing: waar staan we met de energietransitie in de gebouwde omgeving?” en “Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?” Je kunt ze terugluisteren op Spotify en Apple Podcast.
Vervolg podcastreeks Expeditie Energie na de zomer
Na de zomerperiode gaat de podcastreeks Expeditie Energie verder. De volgende 3 afleveringen komen eraan:
- Aan de slag in de wijk: van plan tot uitvoering
Projectleiders warmtetransitie Remko Cremers (gemeente Almelo en Nijmegen) en Leendert Odijk (gemeente De Bilt) delen ervaringen en tips hoe je als gemeente regie voert op alle samenwerkende partijen en hoe goede communicatie en het tijdig betrekken van bewoners voor hen heeft gewerkt om tot uitvoeringsplannen te komen. Rachel Marty van Netbeheer Nederland belt in om haar visie op deze volgorde te delen.
- Energiearmoede en -ongelijkheid aanpakken: hoe doen we dat?
Gwen Jansen (Milieu Centraal) en Margo Abba (gemeente Almelo) bespreken hoe mensen met een smalle beurs toch energie kunnen besparen en hun huis verduurzamen. Hoe kom je achter de voordeur met deze informatie? En hoe win je het vertrouwen van bewoners? Ervaringsdeskundige Riaane Kuzee Hoogeveen geeft haar visie op de term ‘energiearmoede’. Er is namelijk genoeg energie, is het niet eerder ‘energie-ongelijkheid’?
- De verduurzaming van onze schoolgebouwen, sportverenigingen en bedrijven
Jan van Hout (Ovvia) en Margot Recter (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)) bespreken de inhoud van de Bespaar Samen methodiek: een initiatief dat is ontwikkelt door samenwerkende partijen uit de markt. Verder spreken ze over de belangrijkste wetten en kaders waar utiliteitsgebouwen nu al aan moeten voldoen, bijvoorbeeld label-C en de EML-lijst. Ook geven ze tips hoe je verduurzaming van utiliteit op de kaart zet. Walther Soeters (Profinn) belt in met de tip om je langetermijndoelen goed voor ogen te houden en licht toe waar dit weleens mis kan gaan.
Deze podcastserie is gemaakt om kennis en informatie over de energietransitie in de gebouwde omgeving te delen. Het gaat om uitwisseling tussen beleid, uitvoering en de verschillende betrokken partijen. Vanuit het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving doen de volgende organisaties mee: ministerie van BZK, Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW), Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Aedes, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Energie Nederland.
Eerdere afleveringen