Kaartenset helpt bij versnellen besluitvorming warmtenetten

17-04-2024

Besluitvormingsprocessen duren doorgaans jaren. Om dit proces te versnellen is er nu een handig hulpmiddel: kaartenset ‘Crack the Process’. De kaartenset geeft inzicht in alle besluiten die samen met betrokkenen genomen moeten worden voordat de schop de grond in kan.

Besluitvormingsprocessen duren doorgaans jaren. Om dit proces te versnellen is er nu een handig hulpmiddel: kaartenset ‘Crack the Process’. De kaartenset geeft inzicht in alle besluiten die samen met betrokkenen genomen moeten worden voordat de schop de grond in kan. Deze zelfstandig te gebruiken werkvorm is ontwikkeld door TKI Urban Energy, NPLW, EnergieSamen, Nieuwe Warmte Nu, RVO, VNG en Stichting Warmtenetwerk.

Per besluit een kaart

Er komen zo’n 50 tot 60 besluiten kijken bij de realisatie van een warmtenet. De kaartenset bestaat dan ook uit 60 kaarten, voor elk besluit 1 kaart. Dit betekent niet dat alle kaarten altijd van toepassing zijn.

De meeste kaartjes hebben twee kanten. Op de ene kant staat de fase waar bij het kaartje hoort, het te nemen besluit, wie het besluit neemt en een toelichting daarop. En op de andere kant staat het resultaat van het te nemen besluit en de benodigdheden.

Bruin/witte kaart met tekst over strategie bewonersparticipatie en -communicatie

De kaartenset is met name handig in de eerste 3 fases van de realisatie van een warmtenet: voorbereidings-, verkennings- en planontwikkelingsfase. De set bevat kaarten over het uitwerken en uitdenken van de plannen, denk bijvoorbeeld aan het aanbod aan de bewoners, of samenwerken met de warmteleverancier. Voor de uitvoeringsfase is de kaartenset minder geschikt.

Spelen en realiseren

De kaartenset bevat naast een toelichting en instructies, ook kaarten met spelelementen. Zo zijn er kennismakingskaarten en ‘energiekaarten’, waarbij je iets moet doen of uitvoeren. En het spelelement zit ook in het afleggen van de kaarten, kijken of die op de goede plek ligt en het schuiven met de kaarten om het geheel kloppend te maken. Ook zitten er grapjes in de kaartenset. Kortom: het is leuk om te doen, en het helpt ook echt om een warmtenet sneller te kunnen realiseren.

Procesinput toepasbaar op iedere gemeente

De 60 besluiten die op de kaarten staan, komen voort uit de gedeelde ervaring bij 15 praktijkcasussen. Per casus is een groep begeleid om het hele besluitvormingsproject rondom warmtenetten in kaart te brengen. De groep heeft hierbij hulp gekregen met structureren, inkorten en efficiënter werken. De resultaten zijn samengevoegd tot 1 kaartenset, zodat gemeenten deze nu zelf kunnen toepassen op hun eigen casus.

Bestellen

Wil je de kaartenset bestellen? Dat kan via TKI Urban Energy. De eerste 100 mensen die de set aanvragen, krijgen de kaartenset gratis toegestuurd. Daarna kom je op een wachtlijst van geïnteresseerden.

Meer leren over warmtenetten? Meld je dan nu aan voor de Impulsdag Warmtenet: boost je warmtenetproject. Tijdens de impulsdag is er ook een sessie 'Crack the process' waarbij het kaartspel wordt gebruikt.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen