TNO-rapport benadrukt belang van sociale factoren bij acceptatie warmtenetten

15-03-2024

Een deze week gepubliceerd onderzoek van TNO werpt een nieuw licht op de acceptatie van warmtenetten in Nederlandse buurten. Het rapport onderzoekt de invloed van verschillende sociale, demografische, woninggerelateerde en financiële factoren op de bereidheid van bewoners om mee te betalen.

Een deze week gepubliceerd onderzoek van TNO werpt een nieuw licht op de acceptatie van warmtenetten in Nederlandse buurten. Het rapport onderzoekt de invloed van verschillende sociale, demografische, woninggerelateerde en financiële factoren op de bereidheid van bewoners om mee te betalen aan warmtenetaansluiting in hun woning.

Het onderzoek is onderdeel van het programma Kennis Voor Energiebeleid (KVE) en uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

-Appartementengebouw aan het water in Amersfoort

Sociale factoren spelen een grote rol

Volgens het onderzoek is het belangrijk om het gesprek over warmtenetten breder te voeren dan slechts over de betaalbaarheid. Verschillende zaken, waaronder vertrouwen in gemeentes en energie- en warmteleveranciers, participatie, directe omgeving, leeftijd en zorgen over stijgende energieprijzen beïnvloeden de bereidheid van bewoners.

Onderzoeksmethoden

Het onderzoek bestond uit een vragenlijstonderzoek onder 1138 respondenten uit 615 verschillende buurten in 135 gemeentes waar warmtenetten worden gepland of al aanwezig zijn. Lees het hele Rapport 'De bereidheid van bewoners om mee te betalen aan een warmtenet' op de website van TNO.

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen