Klimaatneutrale energievoorziening vraagt meer ruimte dan het fossiele systeem. Het is van groot belang om een beeld te hebben van de ruimte die er nodig is en om effectief regie te voeren op het gebruik ervan. Daarom heeft de ministerraad het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) op 1 maart vastgesteld.
Het PEH is de ruimtelijke visie voor de energiehoofdstructuur voor Nederland in 2050 op land. Met het PEH zijn voor het eerst het totale ruimtebeslag en de ruimtelijke effecten op de samenleving in kaart gebracht. En worden nieuwe instrumenten ingezet om infrastructuur van nationaal belang te realiseren, van hoogspanningslijnen tot groene waterstofproductie. Het PEH wordt 4-jaarlijks geactualiseerd.
Samenwerking Rijk, provincies, regio's en gemeenten
Het behoud van ruimtelijke reserveringen is een gezamenlijke opgave van nationale, regionale en lokale overheden. Om overheden hierbij te helpen, zet het kabinet in op het ontsluiten van informatie, geodata, kennisdeling en leernetwerken waar provincies en gemeenten gebruik van kunnen maken. Monitoring en intensiever contact tussen Rijk en medeoverheden bieden meer garantie dat ruimtelijke reserveringen niet meer overschreven worden.
Lees de kamerbrief aanbieding definitief Programma Energiehoofdstructuur op Rijksoverheid.nl.