Handreiking voor gemeenten over samenwerking met lokale energiecoöperaties

14-02-2024

In Nederland organiseren steeds meer buurtbewoners gezamenlijk de energievoorziening voor hun dorp, wijk of buurt. Een nieuwe handreiking helpt gemeenten met deze nieuwe samenwerking.

In Nederland organiseren steeds meer buurtbewoners gezamenlijk de energievoorziening voor hun dorp, wijk of buurt. In vrijwel elke gemeente is tenminste 1 lokale energiecoöperatie of bewonersinitiatief actief. Een goede samenwerking met de gemeente is daarbij hard nodig. Een nieuwe handreiking helpt gemeenten hierbij.

Rij huizen met zonnepanelen met op de voorgrond een speelplaats met kinderen
Foto: Rob Poelenjee

Gemeenten hebben de regie in de lokale energietransitie. Ze werken daarbij samen met energiecoöperaties van buurtbewoners, die zich bezighouden met energiebesparing en het verduurzamen van hun huizen. Gemeenten zoeken vaak naar een goede invulling van hun rol in deze (nieuwe) samenwerking.

Handreiking voor gemeenten

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verzamelde samen met Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie en andere partners ervaringen van gemeenten. En er is nu een handreiking die gemeenten helpt om de samenwerking met lokale energiecoöperaties te verbeteren.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van RVO

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen