‘De basis is beter op orde en dat geeft veel energie’ - Blog Maureen van Eijk

18-01-2024
{0} reacties

In de kerstperiode was ik op Schiermonnikoog, daar komen we al dertig jaar. Op vakantie kan ik mijn werk doorgaans goed loslaten, maar deze keer ging het anders. Tijdens een netwerkbijeenkomst met proeftuinprojectleiders nodigde de projectleider van Schiermonnikoog mij uit om eens langs te komen.

In de kerstperiode was ik op Schiermonnikoog, daar komen we al dertig jaar. Op vakantie kan ik mijn werk doorgaans goed loslaten, maar deze keer ging het anders. Tijdens een netwerkbijeenkomst in Utrecht met proeftuinprojectleiders nodigde de projectleider van Schiermonnikoog mij uit om eens langs te komen. Waarop ik zei: “Dat is goed, ik ben de eerste week van januari op het eiland.” Daar sprak ik met de duurzaamheidsambtenaar aldaar. En wat een zoektocht is het op het eiland om samen met de inwoners aan de slag te gaan met verduurzaming!

Namelijk: wat te doen met de vele recreatiewoningen? En: er is veel beschermd stadsgezicht in het dorp waardoor er geen zonnepanelen op daken kunnen. Door provinciaal beleid én omdat het  beschermd natuurgebied is, is het plaatsen van windmolens zo goed als onmogelijk. En warmtebronnen voor warmtenetten zijn er maar heel beperkt.  De gemeentebestuurders zitten heel dichtbij de inwoners en ook hier speelt geld een rol. De bestuurders moeten soms persoonlijk uitleggen waarom de warmtetransitie en/of een warmtenet een goed idee is. Tot slot speelt ook nog netcongestie een rol op het eiland. Zie daar maar eens uit te komen!

Respect voor allen die in dit soort complexe omstandigheden de warmtetransitie vorm moeten geven. Er is geen ‘one size fits all’. Het maakt de rol van NPLW ook relevant, iedere gemeente doet het op haar eigen manier en wij moeten daarbij zoveel mogelijk de overeenkomsten zoeken en goede voorbeelden laten zien. Dat stimuleert en inspireert.

Op mijn vraag wat Schier aan NPLW heeft, kwam het antwoord: “Ik ken mijn accounthouder. Ik kan dus bij vragen altijd iemand bellen. En ik lees de nieuwsbrief heel goed. Zo blijf ik op de hoogte en heb ik niet het gevoel dat ik dingen mis.” Ik vond het fijn om te merken dat NPLW de kleinste gemeente van Nederland op deze manier kan helpen.

2023 was voor mij en mijn team een pittig jaar. Het was zoeken naar onze rol als NPLW. De complexiteit was groot evenals het aantal spelers op het veld. Dat maakte de werkdruk hoog. We zochten naar onze meerwaarde. We wilden zo graag iets goeds neerzetten en gemeenten vooruit helpen. Ik ben blij dat ik in de kerstperiode even een stap achteruit heb kunnen doen. Om te zien dat NPLW inmiddels een stevige basis heeft neergezet. We zijn bij alle gemeenten bekend, we helpen mee de warmteregio’s vorm te geven en hebben mooie producten opgesteld en goed bezochte bijeenkomsten georganiseerd. We staan op de kaart. Komend jaar gaan we vooral gemeenten helpen de regie te nemen en hen ondersteunen bij de collectieve aanpak van isolatie, warmtenetten, warmtepompen.

Ook gemeenten hebben de basis meer op orde. Dat geeft veel energie. Met de CDOKE-middelen zijn extra mensen aangenomen. Die komen nu op stoom. En dat is de opmaat naar versnellen. Het gevraagde verhaal over de lokale warmtetransitie is klaar. Samen met dat verhaal en de extra capaciteit kunnen gemeenten toewerken naar meer duidelijkheid voor bewoners over wat er komende tien jaar in hun wijk (mogelijk) staat te gebeuren. Om vervolgens per gebied samen met de inwoners en bedrijven hier verdere uitwerking aan te geven. Technisch kan de duurzame oplossing op orde zijn, maar hoe neem je de bewoners mee? Deze vraag gaat de komende jaren de boventoon voeren.  

Dankzij jullie betrokkenheid en inzet geven we samen de warmtetransitie een enorme slinger. Ik kijk uit naar onze ontmoetingen dit jaar!

Maureen van Eijk is directeur van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen