Veel energie op het Congres Regionale Energie en Lokale Warmte

02-11-2023
{0} reacties

Het bruiste van energie op het Congres Regionale Energie en Lokale Warmte. Rond de 1000 deelnemers en sprekers gingen in meer dan 40 sessies over regionale energie en lokale warmte met elkaar in gesprek over hun dagelijkse praktijk.

Het bruiste van energie op het Congres Regionale Energie en Lokale Warmte op woensdag 1 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Rond de 1000 deelnemers en sprekers gingen in meer dan 40 sessies over regionale energie en lokale warmte met elkaar in gesprek over hun dagelijkse praktijk. 

algemeen beeld congresTheatergroep Jan Vos trapte het congres af met de scène ‘Met de rug tegen de muur’ uit hun voorstelling Wind, een onstuimige komedie over de energietransitie. In deze scéne knelde en schuurde het flink. Het ging over nut en noodzaak, rechtvaardigheid, politiek, macht en onmacht, tegenstrijdige belangen en een top-down aanpak versus bottom-up. 

Die bottom-up aanpak zie je terug in de energiegemeenschappen. Dit brengt verschillende dilemma’s met zich mee. Hoe ga je als gemeente om met de aanbestedingsregels? Hoe kun je een energiecoöperatie met vrijwilligers toch professionaliseren? En word je dan niet meteen gezien als een marktpartij? We keken naar een video over lokaal eigendom en de dilemma’s en gingen daarover in gesprek met stadmaker Floor Ziegler. Wat is de kracht van bewonersinitiatieven en energiegemeenschappen?

Ook (proeftuin)wijk Ramplaankwartier in Haarlem staat voor een dilemma. De wijk stapt op initiatief van bewoners over op een innovatief zonnewarmtenet met individuele warmtepompen per woning. Gemeente en bewoners komen voor de keus te staan: wie wordt straks eigenaar van het warmtenet? Wat houdt dit eigenaarschap eigenlijk in? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat betekent een keuze voor de toekomst? Bekijk de video.

algemeen beeld congres“Het piept en kraakt aan alle kanten. Nu gaat het spannend worden in de uitvoering”, zei Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie in gesprek met dagvoorzitter Ruben Maes. "Het gaat het om het open gesprek, hoe we dit sámen kunnen doen.” Om het belang van gemeenschapszin te onderstrepen, ontving hij van directeuren Kristel Lammers (NP RES) en Maureen van Eijk (NPLW) twee warmtekussens met ‘De energie komt van onderop’: voor hemzelf en collegaminister Hugo de Jonge. Een dikke knipoog naar bottom-up werken.


De praktijk van warmte en duurzame opwek 

NP RES en NPLW organiseerden het congres dit jaar voor het eerst gezamenlijk. Een logische stap, omdat warmte en duurzame energie-opwek elkaar in de praktische uitvoering van de energietransitie steeds vaker tegenkomen. In een groot deel van de 40 sessies kwamen dan ook zowel de praktijk van het werken aan warmte als aan duurzame opwek terug. Niet alleen bij de sessies, maar ook op het plein bij de koffie en de borrel deelden mensen gepassioneerd hun persoonlijke en professionele uitdagingen en goede voorbeelden. Dat maakte het congres voor velen een feest van (h)erkenning en inspiratie voor de werkpraktijk.

Podcasts waar je energie van krijgt

algemeen beeld congresSpeciaal voor ons congres maakten we een congrespodcast. Ga naar Spotify en voeg de speellijst toe aan je favorieten. En laat je inspireren door de vele verhalen over de energietransitie, zoals in de podcasts van Particibeter, Voetnoten en Studio Energie! 

Verslag en terugblik

Een verslag met foto’s, filmpjes, verslagen en presentaties van het congres verschijnt half november op de congrespagina op de website. Alle deelnemers ontvangen het per mail en er verschijnt een extra editie van de nieuwsbrief.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen