Uit de monitor van TNO (2022) blijkt dat er in Nederland meer dan 600.000 huishoudens in energiearmoede leven. Van deze huishoudens woont maar liefst 68% in corporatiewoningen. Er ligt dus een grote uitdaging om de huurders van woningcorporaties ook actief te betrekken bij de energietransitie en de energiearmoede bij deze doelgroep aan te pakken. Er zijn energieklussers die bij huishoudens over de vloer komen en kleine en soms grotere energiebesparende maatregelen aan te brengen. Ze zijn vaak de voorpost voor de manier waarop deze bewoners betrokken worden in de energietransitie. Woningbouwcorporaties verduurzamen woningen en zorgen zo voor energiebesparing en lagere energierekeningen. Gemeenten regisseren de aanpak door energieklussers in te zetten en door afspraken te maken met de corporaties.
Het liefst zouden we alle huishoudens in energiearmoede zo snel mogelijk helpen, maar elke organisatie afzonderlijk krijgt dat niet voor elkaar. Daarom organiseren RVO, Provincie Zuid-Holland, het NPLW en het ministerie van BZK een bijeenkomst waar we met de diverse organisaties werken aan betere en slimmere aanpakken. We geven een podium aan goede voorbeelden en er is vooral ruimte voor het gesprek om de samenwerking en versnelling in gang te zetten. Hoe kunnen we elkaar versterken? Wat kunnen we voor elkaar betekenen en bovenal, hoe kunnen we huishoudens met zorgen over de energierekening sneller helpen?
Wil je op de hoogte gehouden worden over het definitieve programma, heb je hier zelf goede ideeën over, of ken je partijen die niet mogen ontbreken? Meld je alvast aan voor de bijeenkomst of stuur een e-mail naar Carmen de Vreede.
Programma
14:00 – 15:00 uur: Plenair programma
- Opening
- Roderik van Geel (Staedion): Behaaglijker Wonen: de Haagse aanpak
- Koen Straver (TNO): energiearmoede als governance vraagstuk: knelpunten en versnellingsmogelijkheden
- Marije Ruysch-Koster (Energiebank regio Arnhem): de Arnhemse aanpak energiearmoede & panel met betrokken partijen
15:00 – 15:15 uur: Pauze
15:15 – 16:00 uur: Dyon Noy (Atriensis): Verplaatsingsoefening in elkaars praktijken
16:00 – 16:55 uur: Tafels: verschillende casuïstiek en stellingen:
- Energiearmoede: maatwerk levert meer op! - Stichting Energie Zeist/Mijn Groene Huis
- Bewoners bereiken is Simpel! - JustForYou
- Aan de slag: opzetten van samenwerkingen – TNO
- Energiearmoede- en VvE aanpak (inclusief gespikkeld bezit) in Rijswijk – Gemeente Rijswijk
- Aanpak vocht en schimmelproblematiek – Energiebank regio Arnhem
- Energiearmoede in de prestatieafspraken: hoe werkt dat?
- Doorgroeien van een energieklusser bij een woningcorporatie: hoe doen we dat?
16:55 – 17:05 uur: Afsluiting
17.05 uur: Borrel
Lees meer over energiearmoede op de NPLW-website.