Webinar ‘Regionaal warmtebedrijf als voorbeeld van organisatiemodel warmte’

19-02-2024

Begin

14-03-2024 om 11:00

Einde

14-03-2024 om 12:15

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Donderdag 14 maart van 11.00 – 12.15 uur is er een webinar over het oprichten van een regionaal warmtebedrijf. Het Gelders Warmte Infrabedrijf staat centraal als voorbeeld van een organisatiemodel voor warmte onder de Wet collectieve warmte (Wcw).

Het Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB) is opgezet door de provincie Gelderland, Oost-NL en Firan. Directeur van het GWIB Detlef Meijer vertelt hoe het warmtebedrijf werkt en hoe het tot stand kwam. Hij staat stil bij hoe het juridisch, organisatorisch en financieel georganiseerd is. Machiel Karels van gemeente Harderwijk licht toe hoe de gemeente tot de oprichting van het Warmtenetwerkbedrijf Harderwijk is gekomen. In het warmtenetwerkbedrijf zitten Harderwijk en Firan er beide voor 50 % in.  Detlef en Machiel geven ook inzicht in toekomstige keuzes om ook mogelijk de leveranciersrol vanuit het Warmtenetwerkbedrijf te gaan invullen.

Wet collectieve warmte

De Wet Collectieve warmte (Wcw) faciliteert de groei en verduurzaming van collectieve warmtesystemen in de gebouwde omgeving. Op 14 november 2023 is het wetsvoorstel ter advisering aangeboden aan de Raad van State. Een belangrijk uitgangspunt van de Wcw is dat de decentrale overheden de regie krijgen over de warmtetransitie.

Een verandering is het verplichte publieke eigendom van warmtebedrijven. De gemeente krijgt in de wet een cruciale rol bij het toewijzen van warmtekavels en het aanwijzen en/of oprichten van een warmtebedrijf.

Webinarreeks

Dit webinar is onderdeel van een reeks webinars over de Wet collectieve warmte. NPLW organiseert samen met verschillende warmterpartners waaronder Nieuwe Warmte Nu (NWN) een reeks webinars om gemeenten en samenwerkingspartners inzicht te geven in welke veranderingen er door het wetsvoorstel aankomen. Lees hier meer over het webinar van 28 maart: ‘Organisatiemodellen voor coöperatieve warmtenetten’.

Het is niet nodig de hele reeks te volgen. Je kan je per webinar inschrijven. 

Meld je aan

Ben je gemeenteambtenaar of energieprofessional en wil je meer weten over het regionaal opzetten van een warmtebedrijf? Meld je dan aan.

Meld je hier aan

Cookie-instellingen