Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw)

 

Het wetsvoorstel voor de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) is erop gericht om gemeenten de bevoegdheden te geven die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. Een van de belangrijkste daarvan is de aanwijsbevoegdheid.

Op 23 april 2024 is de Wgiw aangenomen door de Tweede Kamer. De Wgiw is pas definitief nadat de Eerste Kamer ermee instemt, en de wet is gepubliceerd in de Staatscourant. Het is de bedoeling dat de wet per 1 januari 2025 van kracht is.

Aanwijsbevoegdheid

De aanwijsbevoegdheid is de mogelijkheid die gemeenten krijgen om in het omgevingsplan binnen hun grondgebied gebieden aan te wijzen die overgaan op een duurzame warmtevoorziening en waar het aardgastransport dus op termijn eindigt. 

Juridische grondslag 

Het wetsvoorstel Wgiw geeft de juridische grondslag om in het omgevingsplan regels op te nemen over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het wijzigt daarvoor delen van de Omgevingswet en de huidige Gaswet. Het Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie is de uitvoeringsregeling die bij de Wgiw hoort. Dit besluit vult belangrijke onderdelen van het wetsvoorstel Wgiw nader in. 

Van transitievisie warmte naar warmteprogramma

Volgens het Klimaatakkoord moest elke gemeente uiterlijk in 2021 een transitievisie warmte opstellen. In deze transitievisie warmte geven gemeenten aan welke wijken voor 2030 van het gas af gaan en wat het warmtealternatief voor deze wijken is. De transitievisie warmte gaat met de ingang van de Wgiw gelden als verplicht programma onder de Omgevingswet. De naam verandert dan in warmteprogramma. Het warmteprogramma moet minstens elke 5 jaar worden herzien. Dat betekent dat het eerste verplichte warmteprogramma uiterlijk op 31 december 2026 moet zijn vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Dat warmteprogramma moet voldoen aan alle eisen die de Omgevingswet én de Wgiw eraan stellen. 

Warmteprogramma’s en transitievisies warmte die zijn vastgesteld vóór de inwerkingtreding van de Wgiw moeten voldoen aan de eisen die gesteld worden in het overgangsrecht. Alleen dan kunnen ze gelden als verplicht programma onder de Omgevingswet. Voldoet het warmteprogramma of de transitievisie warmte niet aan het overgangsrecht? Dan moet het college een nieuw warmteprogramma vaststellen als ze een wijk willen aanwijzen die van het aardgas af gaat.

Meer informatie

Vragen?

Heb je meer vragen over het uitvoeringsplan? Neem dan contact op met onze helpdesk. Een van onze adviseurs helpt je graag verder.
Cookie-instellingen