Met SpUk LAI helpen gemeenten Oost-Groningse huiseigenaren verduurzamen

27-06-2024

Arjan Hermanides, projectleider in Oost-Groningen, vertelt hoe de gemeenten waar hij voor werkt deSpUk LAI inzetten. Met de SpUk LAI kunnen gemeenten slecht geïsoleerde woningen van eigenaren die moeite hebben hun woning te verduurzamen, verbeteren.

Arjan Hermanides, projectleider in Oost-Groningen, vertelt hoe de gemeenten waar hij voor werkt de subsidie Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie (LAI) inzetten. Met de SpUk LAI kunnen gemeenten slecht geïsoleerde woningen van eigenaren die moeite hebben hun woning te verduurzamen, verbeteren. “Financieel gewin is de grootste motivatie is om te verduurzamen, maar financiën zijn ook de grootste drempel om het niet te doen.”

In Oost-Groningen werken 6 gemeenten samen in het programma 'Jouw Bespaarcoach'. Dit programma helpt huiseigenaren geld te besparen door hun woning te verduurzamen. "We bieden verschillende diensten aan, van bewustwording tot uitvoering,” vertelt Hermanides. “We rijden bijvoorbeeld met een klusbus langs huizen. We organiseren collectieve inkoopacties en zetten bespaarcoaches in die voor de huiseigenaar een plan maken om het huis te verduurzamen. Alles wat wij doen is gratis voor de huiseigenaren.”

Subsidie voor isolerende maatregelen

Met de SpUk LAI kunnen huiseigenaren € 1.000 tot € 2.000 krijgen voor isolerende maatregelen. “Ze kunnen deze subsidie zelfstandig aanvragen of met hulp van onze bespaarcoaches," zegt Hermanides. “Als bewoners meedoen aan een collectieve inkoopactie, wordt de subsidie meteen verrekend met de aannemer. Als korting op de offerte.”

Prikkelen tot gebruik van subsidies

Het programma laat zien hoe verduurzamingsmaatregelen in huis de bewoners geld scheelt op de energierekening. "Uit onderzoek blijkt dat financieel gewin de grootste motivatie is om te verduurzamen. Financiën zijn ook de grootste drempel om het niet te doen. In buurten met veel vergelijkbare woningen laten we zien wat anderen hebben gedaan en wat dat heeft gekost en opgeleverd. Dat werkt", zegt Hermanides.

Voorbeeld van een succesvol advies

Hermanides schetst een voorbeeld van een succesvol adviesgesprek met een bespaarcoach waarin de huiseigenaar volledig ontzorgd werd. “Wij spraken een mevrouw die leeft van een bijstandsuitkering in een rijtjeshuis in Veendam. Om haar woning aardgasvrij te maken, adviseerden wij de volgende maatregelen:

  • vloer en dak isoleren; HR++ glas plaatsen;
  • warmtepomp;
  • elektrische boiler;
  • 7 zonnepanelen; en
  • vloerverwarming.

Haar totale investering was € 31.850. Hiervan ontvangt zij € 12.620 aan subsidie (ISDE en een gemeentelijke subsidie). De restfinanciering is geregeld via een Energiebespaarhypotheek. Haar maandlasten waren ruim € 200 per maand. Door de ingrepen vallen deze terug naar € 0. De komende 15 jaar betaalt deze mevrouw per maand € 106,92 aan aflossing op de financiering. Hierna is zij kostenvrij. Dit betekent dat zij per direct ruim € 90 in de maand overhoudt en op termijn € 200. Voor haar een fantastisch resultaat en je ziet ook direct de meerwaarde van de bespaarcoach. Buiten dat mevrouw zelfstandig niet aan dit plan komt, is zij zelf niet in staat de subsidies en de financiering aan te vragen. De bespaarcoach heeft haar hier dus van het begin tot aan de uitvoering van de maatregelen begeleid.”

Inzicht in slecht geïsoleerde woningen

Jouw Bespaarcoach bestaat inmiddels 3 jaar, waardoor de samenwerkende gemeenten deels inzicht hebben in de energielabels van de woningen. "We hebben een goed beeld van de woningen die in aanmerking komen voor subsidies", vertelt Hermanides. “We zijn begonnen door samen met verschillende gemeentelijke afdelingen de doelgroepen te identificeren, bijvoorbeeld op bouwjaar van de huizen en inkomensniveau van de bewoners. Deze mensen stuurden we brieven en tijdens wijkacties bellen de energiecoaches aan om een afspraak te maken met de huiseigenaren. Huiseigenaren die we al geholpen hebben, zetten we in als ambassadeurs van het programma. Inmiddels weten bewoners ons ook zelf te vinden en hebben 23.000 huishoudens een dienst van ons afgenomen.”

Vragenuur over de 2e ronde SpUk Lokale Aanpak Isolatie

Vanaf maandag 1 juli is het de bedoeling dat gemeenten een aanvraag kunnen indienen voor de 2e ronde Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI). Met deze regeling komt € 674 miljoen beschikbaar, waarmee gemeenten bewoners kunnen ondersteunen bij het isoleren van de woning. Het gaat specifiek om kwetsbare woningeigenaren en bewoners in gemengde VvE’s met slecht geïsoleerde woningen.

Het NPLW organiseert op 4 juli van 11.00 tot 12.30 uur een vragenuur over de 2e ronde van de SpUk LAI. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan je dan graag te woord. Je kunt je aanmelden voor het vragenuur.

Meer informatie

Afbeeldingen

Cookie-instellingen