Regionale leerkring participatie zorgt voor inspiratie en verbinding

19-06-2024

"Denk groot en ga met zoveel mogelijk inwoners en experts in gesprek”. Dat is de belangrijkste les die Durkje Zijlstra, projectmedewerker participatie in de energietransitie bij de gemeente Heerenveen, leerde.

"Denk groot en ga met zoveel mogelijk inwoners en experts in gesprek”. Dat is de belangrijkste les die Durkje Zijlstra, projectmedewerker participatie in de energietransitie bij de gemeente Heerenveen, leerde. Zij en andere communicatie- en participatieadviseurs nemen deel aan de leerkring van het NPLW. Met een 1-daagse masterclass werd op maandag 27 mei 2024 de leerkring in Groningen, Friesland en Drenthe gestart.

Doe mee in Zeeland en West-Brabant

Sta jij als communicatie- of participatieadviseur in een Zeeuwse of West-Brabantse gemeente aan de lat voor de warmtetransitie? Wil je leren hoe je ervoor zorgt dat je communicatie- en participatieaanpak afgestemd is op de besluitvorming en de doelgroepen? En vind je het nuttig om met collega's ervaringen uit te wisselen? Doe dan mee aan de leerkring in Zeeland en West-Brabant.

We trappen de leerkring af met een 1-daagse masterclass Communicatie & Participatie in de warmtetransitie. Tijdens deze aftrap op 24 juni ontmoet je op locatie communicatie- en participatiecollega's van andere gemeenten uit de regio. In het programma van de masterclass worden theorie, dilemma's, het werken aan je eigen casus en het delen van praktijkervaringen afgewisseld. De leerkring van maximaal 20 deelnemers komt daarna minimaal elk half jaar een dagdeel bij elkaar. De leerkringen zijn bedoeld voor de communicatie- en participatieadviseurs van gemeenten.

Aanmelden voor de leerkring Zeeland en West-Brabant

 

Tijdens de masterclass, die als startschot voor de leerkring dient, ontmoetten communicatie- en participatiecollega's van gemeenten uit de 3 noordelijkste provincies elkaar. Met als centrale vraag: hoe zorg je ervoor dat je communicatie- en participatieaanpak afgestemd is op de besluitvorming en de doelgroepen? Bij het theoretisch gedeelte kwam onder andere de participatiepiramide aan bod. De participatiepiramide rangschikt verschillende manieren waarop burgers betrokken kunnen zijn bij besluitvorming. Zijlstra: “In Heerenveen zijn we onze participatiestrategie nog aan het ontwikkelen. De piramide helpt me daarbij. Nu weet ik dat onze eerste stap moet zijn: interactie. En hoe krijg ik interactie? Door met zo veel mogelijk inwoners en experts in gesprek te gaan. Denk groot was de opdracht.”

Ervaringen uitwisselen

Zijlstra vertelt dat de wijkuitvoeringsplannen en de daarbij behorende participatiestrategie van de gemeente Heerenveen in ontwikkeling zijn. Namens de gemeente organiseerde ze verschillende bijeenkomsten om de inwoners te informeren over de warmtetransitie. “Het is moeilijk om alle doelgroepen te bereiken,” deelt Zijlstra. “Naar de bijeenkomsten komen bijvoorbeeld wel leden van energiecoöperaties, maar niet de jonge gezinnen uit de gemeente. Terwijl ik die natuurlijk ook wil bereiken. Het was daarom fijn om hierover met andere gemeenten in gesprek te gaan. Wat doen zij om met die jonge gezinnen in contact te komen? Daar kreeg ik verrassend veel uiteenlopende reacties op: van kookworkshops tot festivals, allerlei ideeën kwamen ter sprake. Daar kan ik veel van leren.”

Inspiratie en netwerken

Voor Zijlstra werd het een dag vol inspiratie. “In Heerenveen hebben we natuurlijk wel contact met gemeenten om ons heen en we maken onderdeel uit van de Friese Energietafel (FET). De FET is een samenwerkingsverband tussen onder andere de provincie Friesland en de 18 Friese gemeenten dat zich inzet voor schone energie in Friesland. Dankzij deze leerkring heb ik nu ook contact met warmtetransitiecollega’s buiten de eigen provincie. In Groningen en Drenthe zijn er vergelijkbare uitdagingen. Dat is fijn om te zien en het netwerk is handig. Drenthe heeft bijvoorbeeld een flexpool met experts die bij verschillende gemeenten aansluiten om te ondersteunen bij lokale warmte-initiatieven. Dat vind ik een interessant idee dat volgens mij ook goed in onze provincie kan werken.”

Zie ook

Afbeeldingen

Cookie-instellingen