In 2021 hebben alle gemeenten en corporaties een brief ontvangen van het ministerie van BZK, met het verzoek om postcodes aan te leveren over locaties van wijkaanpakken van gemeenten voor de verduurzaming van koopwoningen en gespikkeld bezit aanpakken van corporaties. Op basis van deze postcodes wordt bepaald in welke wijken in Nederland de Energiebespaarhypotheek van het Nationaal Warmtefonds voor woningeigenaren zonder leenruimte beschikbaar wordt gesteld. De Energiebespaarhypotheek is voor leenbedragen tot 25.000 euro, is renteloos, woningeigenaren betalen naar draagkracht en er is geen restschuld. Het is voor gemeenten en corporaties mogelijk nieuwe wijken in te dienen voor de Energiebespaarhypotheek.
Vanaf 1 oktober 2022 is komt voor kleinere leenbedragen landelijk ook een eenvoudiger renteloze financiering van het Warmtefonds beschikbaar voor woningeigenaren zonder leenruimte in en buiten wijkaanpakken. Voor deze financiering voor kleinere leenbedragen is het indienen van wijken niet nodig.
Als u nieuwe wijkaanpakken wilt aanmelden voor de Energiebespaarhypotheek, vragen wij u om via dit formulier aan te leveren. De eigenaar-bewoners in die wijken die geen leenruimte hebben, krijgen hiermee een extra mogelijkheid om tot verduurzaming van hun woning over te gaan. Het gaat om wijkaanpakken waar de komende 1,5 jaar (vrijwel) zeker verduurzamingsmaatregelen worden uitgevoerd en naar verwachting investeringen van eigenaar-bewoners zullen plaatsvinden. Twijfelt u of plannen in uw gemeente daadwerkelijk de komende 1,5 jaar tot de uitvoering van verduurzamingsmaatregelen door eigenaar-bewoners zullen leiden, en/of wanneer? Wacht dan nog even met het doorgeven van deze informatie totdat de plannen definitief zijn. Er is geen deadline verbonden aan deze uitvraag: u kunt doorlopend gegevens aanleveren.
Waar op te letten bij het aanmelden van wijken voor de Energiebespaarhypotheek:
Wij vragen u om bijgaand formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Een woningeigenaar kan de Energiebespaarhypotheek alleen gebruiken, als de postcode voorkomt in het overzicht bij het Warmtefonds.
Let op: Voor elke wijkaanpak/proeftuin moet een nieuw formulier worden ingevuld. Wij verzoeken de zescijferige postcodes volledig uit te schrijven. Het opvragen van zescijferige postcodes voldoet aan de AVG-eisen.
Om als gemeente een wijk aan te melden moet aan de volgende criteria worden voldaan;
- De wijkaanpak staat onder regie van de gemeente;
- De wijkaanpak leidt tot het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van de in de wijk gelegen woningen of vereisen tenminste het nemen van vergaande isolatiemaatregelen door de betrokken woningeigenaren;
- Het uitvoeringsplan maakt het aannemelijk dat de wijk voor 2028 zal zijn verduurzaamd;
- De wijkaanpak is openbaar gemaakt;
- De verwachting bestaat dat er binnen anderhalf jaar investeringen van woningeigenaren zullen plaatsvinden die de beschikbaarheid van financiering noodzakelijk maken.
Ook corporaties kunnen via dit format wijken aanmelden waar sprake is van een gespikkeld bezit aanpak, indien hier binnen 1,5 jaar investeringen door eigenaar-bewoners in verduurzamingsmaatregelen worden verwacht.
Let op: vul voor elke wijkaanpak/proeftuin een nieuw formulier in.
Het gaat over: *
Let op: vul voor elke wijkaanpak/proeftuin een nieuw formulier in.
Wanneer u hierboven voor wijkaanpak gekozen heeft, geef dan hieronder aan wanneer deze openbaar gemaakt is.
De proeftuin of wijkaanpak wordt gerealiseerd in de periode:
Het gaat in de proeftuin of wijk om:
Let op: het gaat om zescijferige postcodes. Formulieren waar niet alle zes de cijfers zijn ingevuld, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.